Межа Фундації: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Yasnodark (обговорення | внесок)
Рядок 15: Рядок 15:


== Сюжет ==
== Сюжет ==
Дія роману відбувається через 500 років після створення Першої Фундації. Вважалося, що Друга Фундація, яка за задумом [[Гарі Селдон]]а призначена таємно керувати Першою, використовуючи [[психоісторія (фантастика)|психоисторію]], була знищена (в попередньому романі «[[Друга Фундація]]»). Однак член Ради Фундації [[Голан Тревіз]], в минулому офіцер космофлоту, вважає, що Друга Фундація все ще існує.
Дія роману відбувається через 500 років після створення Першої Фундації. Вважалося, що Друга Фундація, яка за задумом [[Гарі Селдон]]а призначена таємно керувати Першою, використовуючи [[психоісторія (фантастика)|психоісторію]], була знищена (в попередньому романі «[[Друга Фундація]]»). Однак член Ради Фундації [[Голан Тревіз]], в минулому офіцер космофлоту, вважає, що Друга Фундація все ще існує.
За наказом мера [[Термінус]]а (столиці Першої Фундації) Харлі Бранно, його заарештовують, звинувачують у державній зраді і висилають з таємним наказом знайти Другу Фундацію. Для маскування завдання разом з ним відправляється [[Янов Пелорат]]а, професор стародавньої історії і міфолог, зацікавлений знайти місце розташування [[Земля (всесвіт Фундації)|Землі]], міфічного рідного світу людства. Їм надають новітній корабель із гравітаційним двигуном.
За наказом мера [[Термінус]]а (столиці Першої Фундації) Харлі Бранно, його заарештовують, звинувачують у державній зраді і висилають з таємним наказом знайти Другу Фундацію. Для маскування завдання разом з ним відправляється [[Янов Пелорат]]а, професор стародавньої історії і міфолог, зацікавлений знайти місце розташування [[Земля (всесвіт Фундації)|Землі]], міфічного рідного світу людства. Їм надають новітній корабель із гравітаційним двигуном.



Версія за 17:48, 23 серпня 2018

Межа Фундації
Foundation's Edge
Жанр Науково-фантастичний роман
Форма роман
Автор Айзек Азімов
Мова англійська
Опубліковано 1982
Країна  США
Цикл Фундація
Попередній твір Друга Фундація
Наступний твір Фундація та Земля
Нагороди

«Межа Фундації» (англ. Foundation's Edge, інші назви Край Фундації, Криза Фундації) — четвертий науково-фантастичний роман Айзека Азімова опублікований в серії «Фундація», і шостий роман в хронології Всесвіту серії. Роман був вперше опублікований в 1982 році у видавництві «Doubleday».

Сюжет

Дія роману відбувається через 500 років після створення Першої Фундації. Вважалося, що Друга Фундація, яка за задумом Гарі Селдона призначена таємно керувати Першою, використовуючи психоісторію, була знищена (в попередньому романі «Друга Фундація»). Однак член Ради Фундації Голан Тревіз, в минулому офіцер космофлоту, вважає, що Друга Фундація все ще існує. За наказом мера Термінуса (столиці Першої Фундації) Харлі Бранно, його заарештовують, звинувачують у державній зраді і висилають з таємним наказом знайти Другу Фундацію. Для маскування завдання разом з ним відправляється Янов Пелората, професор стародавньої історії і міфолог, зацікавлений знайти місце розташування Землі, міфічного рідного світу людства. Їм надають новітній корабель із гравітаційним двигуном.

У той же час на Транторі, місці знаходження Другої Фундації, молодий і енергійний оратор Стор Гендібал намагається розшукати якусь третю силу, яка таємно керує подіями в Галактиці, включаючи Другу Фундацію. Цю третю силу назвали «анти-Мул», оскільки вона володіє подібною силою як і Мул (з роману «Фундація та Імперія»), але використовує його не для порушення плану Селдона, а для його підтримання.

Тревіз не хоче відвідувати Трантор, щоб Пелорат не застряг в Галактичній бібліотеці. Пелорат розказує відомі йому легенди про Землю, і Тревіз приходить до думки, що місце Другої Фундації, згадане як «кінець Галактики», може бути на Землі. Він вважає так, оскільки Земля є протилежністю Термінусу в хронологічному порядку заселення людьми. В галактичному довіднику немає планети з такою назвою, навіть планети з подібними характеристиками: тривалість доби 24 години, тривалість року 365 днів та наявність великого супутника. Пелорат радить відвідати планету Ґая, чия назва означає Землю на одній із прадавніх мов.

Гендібал показує Раді Другої Фундації, що мозок Сури Нові, незаміжньої дівчини з фермерського поселення на Транторі, містить малопомітні зміни, які були зроблені могутнішою силою, ніж Друга Фундація. Гендібал з Нові вирушають слідкувати за Тревізом, якого він вважає приманкою «анти-Мули».

Тревіз та Пелорат дізнаються про координати планети Ґая і відвідують її. Планета є «суперорганізмом» з усіма живими та неживими предметами, в якого існує об'єднана свідомість, в доповнення до індивідуальних свідомостей. Пелорат закохується в місцеву жінку Бліссенобіареллу (Бліс).

Гендібала перехоплює військовий корабель Першої Фундації з мером Бранно, його ментальні здібності блокуються силовим полем Першої Фундації. Нові виявляє себе як агент Ґаї.

Бліс пояснює Тревізу, що його привели на планету без втручання в його мозок, щоб він зі своєю блискучою інтуїцією прийняв рішення — хто переможе в битві і буде керувати Галактикою: мер Бранно (Перша Фундація), Гендібал (Друга Фундація) чи Нові (Ґая)? В останньому випадку колективна свідомість буде поширена на всіх мешканців Галактики, утворюючи нову сутність — «Галаксію».

Тревіз віддає перемогу Ґаї. Гендібалу та Бранно навіюють, що вони перемогли, а Ґаї не існує.

Тревіза ще хвилює останнє запитання: хто і чому витер всі згадки про Землю зі всіх джерел? Він заявляє про свій намір відвідати Землю, щоб упевнитись у своєму виборі. Також пояснює, що вибрав Ґаю, оскільки реалізація такого вибору займе найбільше часу і його, в разі потреби, можна ще переглянути.

Посилання