VII ранг (Табель про ранги ): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
правопис, стиль
м додав козацький
Рядок 33: Рядок 33:
Для цивільного чину ([[надвірний радник]]) відповідні були три п'ятипроменеві зірки на [[Петлиця|петлиці]] чи [[погон]]і з двома [[Просвіт (елемент однострою)|просвітами]].
Для цивільного чину ([[надвірний радник]]) відповідні були три п'ятипроменеві зірки на [[Петлиця|петлиці]] чи [[погон]]і з двома [[Просвіт (елемент однострою)|просвітами]].


Військові чини ([[підполковник]], [[капітан II рангу]]) мали по три п'ятипроменеві зірки на [[погон]]ах чи еполетах. [[Штаб-офіцер]]ські погони мали по два повздовжніх [[Просвіт (елемент однострою)|просвіти]] відповідного кольору. На еполетах просвіти були відсутні, але штаб-офіцерські еполети можна було відрізнити від [[обер-офіцер]]ських та генеральських за типом бахроми.
Військові чини ([[підполковник]], [[капітан II рангу]], [[військовий старшина]]) мали по три п'ятипроменеві зірки на [[погон]]ах чи еполетах. [[Штаб-офіцер]]ські погони мали по два повздовжніх [[Просвіт (елемент однострою)|просвіти]] відповідного кольору. На еполетах просвіти були відсутні, але штаб-офіцерські еполети можна було відрізнити від [[обер-офіцер]]ських та генеральських за типом бахроми.


== Література та джерела ==
== Література та джерела ==

Версія за 07:22, 16 вересня 2018

Петличний знак розрізнення надвірного радника (МШС)
Підполковник С. Г. Архангельський з відповідними знаками розрізнення на еполетах
Підполковник Н. О. Данилов з відповідними знаками розрізнення на погонах

VII ранг — у Російській імперії один з 14 класів (рангів), на які було поділено Табель про ранги.

Для кожної групи рангів було своє специфічне звернення. Для VI—VIII рангів було звернення «Ваше високоблагородіє» («Ваша високошляхетносте»).

Згідно з більшовицьким декретом від 10 (23) листопада 1917 року про знищення станів і чинів дію Табеля про ранги було скасовано.

У зв'язку з тим, що табель було поділено на цивільні, військові та придворні чини, склалося співвідношення чинів, які відносилися до цього рангу.

Цивільні чини

Надвірний радник (з 1745). Для надання чину був встановлений термін служби в 4 роки з часу здобуття попереднього чину колезького радника.

Військові чини

Офіцери, які відносилися до VI—VIII рангів, мали назву штаб-офіцерів.

Придворні чини

Придворні чини у цьому ранзі були відсутні.

Знаки розрізнення (на 1917 рік)

У Російській імперії використовувалися знаки розрізнення і для військових, і для цивільних чинів.

Здебільшого знаки розрізнення чиновників розташовувалися на петлицях, у чиновників, які носили одяг військового типу (військове відомство, поліція та інші), знаки розрізнення могли розташовуватися на погонах. Особливість цивільних погонів була у тому, що зірки розташовувалися вздовж погона.

Для цивільного чину (надвірний радник) відповідні були три п'ятипроменеві зірки на петлиці чи погоні з двома просвітами.

Військові чини (підполковник, капітан II рангу, військовий старшина) мали по три п'ятипроменеві зірки на погонах чи еполетах. Штаб-офіцерські погони мали по два повздовжніх просвіти відповідного кольору. На еполетах просвіти були відсутні, але штаб-офіцерські еполети можна було відрізнити від обер-офіцерських та генеральських за типом бахроми.

Література та джерела

  • Шепелёв Л. Е. Чиновный мир России: XVIII — начало XX вв. — СПб.: Искусство—СПб, 1999. — 479 с.
  • Свод уставов о службе гражданской. Т. 3 кн. 1, СПб, 1896. (рос.)
  • Архипова Г. Г., Сенин А. С., Румянцева Н. Ф. История государственной службы в России 19 в. — М., 2001. (рос.)
  • Градовский А. Д. Начало русского и государственного права т.2., гл. 4-5, М., 2006.
  • Зайончковский П. А. Правительственный аппарат самодержавной России в 19 в., Москва, 1978.
Молодший ранг

VІІІ ранг
Російська імперія
Табель про ранги
VІІ ранг
Старший ранг

VІ ранг