Клямка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
зображення, уточнення
Podorozhnyk (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 5: Рядок 5:


== Див. також ==
== Див. також ==
{{Commonscat|Thumb latch}}
* [[Засув (пристрій)]]
* [[Засув (пристрій)|Засув]]


== Виноски ==
== Виноски ==

Версія за 19:31, 4 жовтня 2018

Клямка на хвіртці

Кля́мка (від сер.-н.-нем. klamm < klammen — «стискати»[1]) — пластинка з важільцем, якою зачиняють і відчиняють двері, хвіртку тощо[2].

Клямка встановлюється над ручками дверей. Через двері пропущено важільце, один кінець якого розплющений, лопатоподібний (ложкоподібний) і розташовується з зовнішнього боку дверей, інший кінець дещо зігнутий аби уникати випадіння важільця з отвору в дверях, що в нього його вставлено. При натисканні на розплющенний кінець важільця пальцем підймається пластина клямки з іншого, внутрішнього, боку дверей, на яких вона рухомо прикріплена однім кінцем, другим входить у гачок, вбитий у одвірок. З зовнішнього боку клямка відчиняється підійманням пластинки клямки вручну за її кінець, що має пласке закінчення у горизонтальній площині, або діючи на важілець.

Див. також

Виноски

  1. Клямка. // Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — 572 с. — С. 569.
  2. Клямка // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980. — С. 194.