Воєнний стан: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м шаблон
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 13: Рядок 13:


== В Україні ==
== В Україні ==
В Україні правовою основою введення воєнного стану є [[Конституція України]], [[Закон України «Про правовий режим воєнного стану»]] (від 12.05.2015 № 389-VIII) та указ [[Президент України|Президента України]] про введення воєнного стану. Згідно з цим Законом порядок введення воєнного стану є наступний:
В Україні правовою основою введення воєнного стану є [[Конституція України]], [[Закон України «Про правовий режим воєнного стану»]] (від 12.05.2015 № 389-VIII) та указ [[Президент України|Президента України]] про введення воєнного стану. Згідно з цим Законом порядок введення воєнного стану є наступи:


# Пропозиції щодо введення воєнного стану подає [[Рада національної безпеки і оборони України]].
# Пропозиції щодо введення воєнного стану подає [[Рада національної безпеки і оборони України]].

Версія за 04:28, 26 листопада 2018

Блокування доріг танками при воєнному стані в Єгипті під час революції 2011 року.

Військовий стан  — це особливий правовий режим, що вводиться в країні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності, її територіальній цілісності.

Основні параметри

Воєнний стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

За виняткових обставин воєнний стан застосовують для відновлення порядку в країні та збереження цивільної форми врядування, або для об'єднання людей у випадку військового вторгнення іншою країною.

В Україні

В Україні правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, Закон України «Про правовий режим воєнного стану» (від 12.05.2015 № 389-VIII) та указ Президента України про введення воєнного стану. Згідно з цим Законом порядок введення воєнного стану є наступи:

  1. Пропозиції щодо введення воєнного стану подає Рада національної безпеки і оборони України.
  2. У разі прийняття рішення щодо необхідності введення воєнного стану Президент видає указ про введення воєнного стану.
  3. У разі оголошення указу Президента про введення воєнного стану Верховна Рада збирається на засідання у дводенний строк без скликання та розглядає питання щодо затвердження указу Президента (керівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій усіх форм власності зобов’язані сприяти негайному прибуттю народних депутатів України на засідання Верховної Ради та здійсненню їхніх повноважень).
  4. Указ Президента України про введення воєнного стану, затверджений Верховною Радою України, підлягає негайному оголошенню через засоби масової інформації або оприлюдненню в інший спосіб. Цей указ офіційно оприлюднюється разом із законом щодо його та набирає чинності одночасно з набранням чинності таким законом.

2018

Ввечері 25 листопада 2018 року, після агресії прикордонних кораблів РФ у Керченській протоці проти кораблів ВМСУ, президент Петро Порошенко після відповідного рішення РНБО звернувся до Верховної Ради з проханням зібратися на позачергове засідання та розглянути введення воєнного стану в Україні терміном на 60 днів.[1]

Див. також

Джерела

Література

  • Смолянюк В. Військовий стан // Політична енциклопедія / редкол.: Ю. Левенець (голова), Ю. Шаповал (заст. голови) та ін. — К. : Парламентське видавництво, 2011. — 808 с. — ISBN 978-966-611-818-2.

Примітки

  1. Порошенко просить Раду розглянути введення воєнного стану. Українська правда (укр.). Процитовано 25 листопада 2018.

Посилання