Регресивна терапія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 11: Рядок 11:
* [[Трансперсональна психологія]]
* [[Трансперсональна психологія]]
* [[Життя після смерті]]
* [[Життя після смерті]]
*https://www.youtube.com/channel/UCrO9FHyVQw8Bhhm58sAMNyA
* {{YouTube|id=jWmQQL6djfo&feature=youtu.be|title=Регресивний гіпноз – українською.}}
* {{YouTube|id=jWmQQL6djfo&feature=youtu.be|title=Регресивний гіпноз – українською.}}



Версія за 18:55, 12 березня 2019

Регреси́вна терапі́я (регресивний гіпноз, регресія минулого життя англ. past life regression, PLR) — техніка використання гіпнозу з метою виявлення "втраченої" інформації через підсвідомість людини. Спеціалісти практикують цю техніку гіпнозу регресії щоби допомогти згадати своїм пацієнтам про їхні минулі життя (реінкарнації)[1].

Регресивна терапія використовується в психотерапії з метою лікувального впливу на психіку людини, а також в парапсихології у зв'язку зі спробами підтвердити гіпотезу існування феномену реінкарнації. Техніка включає спеціальну серію питань до людини, яка перебуває в стані гіпнозу, для виявлення та ідентифікації подій, що відбулися в гіпотетичному минулому житті. Багато пацієнтів здатні до такого роду спогадів (також як і до "спогадів" про "майбутні життя"[2]). Попри це, критики вважають, що в пам'яті таких людей містяться відомості лише з їхнього власного життя, або їхні спогади є плодом фантазії (конфабуляція), навмисних або ненавмисних навіювань гіпнотерапевта[1].

Застосування

  • У середовищі професійних психологів вважається неетичним і негуманним піддавати людину травматичним спогадам з метою дослідити її пам'ять[3]. Терапевти, які практикують "регресію до минулих життів" вважають свою техніку нешкідливою, але критики стверджують, що "створення ілюзій" може бути дуже небезпечним і руйнівним для особистості, ці ілюзії можуть призвести до підвищеної вразливості, порушення актуальних сімейних зв'язків та інших негативних наслідків[1]. Відомі випадки серйозного психологічного збитку, нанесеного в процесі сесій регресивного гіпнозу[4]. В результаті вивчення таких випадків Міністерство охорони здоров'я Ізраїлю заборонило у своїй країні практику "регресії до минулого життя" для офіційних гіпнотерапевтів[4].
  • Регресивний гіпноз або регресивний самогіпноз часто використовується як інструмент «особистісного зростання» в різноманітних тренінгах езотеричної спрямованості. Існує гіпнотерапевтична методика, що дозволяє розкривати джерело "спогадів" про минулі життя. Після того, як пацієнт під гіпнозом "згадував" своє "минуле життя", його приводили у стан бадьорості, знайомили з отриманою інформацією, а потім знову під гіпнозом просили назвати її джерело. За допомогою цієї методики вдалося знайти раціональне пояснення декільком абсолютно дивовижним випадкам спогадів про минулі життя[5].
  • Методи регресивного гіпнозу застосовуються в дослідженнях реінкарнації — у релігійній концепції про перевтілення після смерті в нове тіло безсмертної сутності людини[6], що притаманне уявленням індуїзму, буддизму, нью-ейдж, спіритизму, теософії, антропософії та ін..

Див. також

Примітки

  1. а б в Past life regression; Гипнотическая регрессия к прошлой жизни // The Skeptic's dictionary. Словарь скептика — энциклопедия заблуждений. (англ.)(рос.)
  2. Gardner M., «Fads and Fallacies in the Name of Science». New York: Dover Publications, Inc., 1957. — С.317. — ISBN 0-486-20394-8.(англ.)
  3. Can a memory be forgotten and then remembered? Can a 'memory' be suggested and then remembered as true? // Questions and Answers about Memories of Childhood Abuse. American Psychological Association.(англ.)
  4. а б Health Ministry to hypnotists: Stop helping clients explore past lives, 2009 // Haaretz.(англ.)
  5. Морей Р., Реинкарнация и христианство // Переселение душ — христианский взгляд, г. Новосибирск, 1997 г. — С.3-27.(рос.)
  6. Edwards P., Reincarnation: A Critical Examination. Prometheus Books, 1996. — ISBN 1-57392-005-3.(англ.)

Джерела

  • Ньютон M., Путешествие души, 1994. Original: «Journey of Souls».
  • Ньютон M., Воспоминания о жизни после жизни. Жизнь между жизнями, 2009. Original: «Memories of the Afterlife: Life Between Lives Stories of Personal Transformation».
  • Ньютон M., Жизнь между жизнями. Прошлые жизни и странствия души, 2004. Original: «Life Between Lives. Hypnotherapy for Spiritual Regression».
  • Ньютон M., Предназначение души, 2000. Original: «Destiny of Souls».
  • Питерский Д., Регрессии в прошлые жизни, мифы, фантазии и реальность, Санкт-Петербург, 2013.(рос.)
  • Netherton M. Past Lives Therapy. — New York: William Morrow, 1978.(англ.)
  • Tomlinson A., Exploring the Eternal Soul: Insights from the Life Between Lives, 2007. — ISBN 1-84694-069-9.(англ.)
  • Stevenson I., Twenty Cases Suggestive of Reincarnation, 1988. — ISBN 0-8139-0872-8.(англ.)
  • Stevenson I., Children Who Remember Previous Lives: A Question of Reincarnation, 2000. — ISBN 0-7864-0913-4.(англ.)
  • Tucker J. B., Life Before Life: A Scientific Investigation of Children's Memories of Previous Lives, 2005. — ISBN 0-312-32137-6.(англ.)
  • Weiss B., Only love is real.— Warner Books, 1996. — ISBN 0-7499-1620-6.(англ.)

Посилання

Відео