Хантілі I: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Haida (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{особа
{{особа
|ім'я =Хантілі I
|ім'я =Хантілі I
|оригінал імені = mPa-wa-tel-maḫ
|оригінал імені = mḪa-an-ti-i-li
|інші імена =
|інші імена =
|псевдонім =
|псевдонім =

Версія за 09:46, 21 червня 2019

Хантілі I
mḪa-an-ti-i-li
Народився невідомо
Помер бл. 1560 до н. е.
Хаттуса, Боґазкалеd, Чорум (іл), Туреччина
Поховання Хаттуса
Національність хетти
Діяльність суверен
Титул руба'ум рабі'ум
Термін 1594—1560 роки до н.е.
Попередник Мурсілі I
Наступник Ціданта I
У шлюбі з Ḫarapšilid
Діти більше 2 синів і 1 донька

Хантілі I (д/н— бл. 1560 до н. е.) — великий цар (руба'ум рабі'ум) Давньохеттського царства близько 1594—1560 роках до н. е. З його панування почався період послаблення держави.

Життєпис

Прихід до влади

Походить зродичів правлячої династії, про що свідчить посада раб шаке (головний виночерпій). В тексте «Наказу Телепіну» йдеться, что Хантілі оженився на дружині царя Мурсілі I — Харапсілі. Проте в поминальних царських списках дружину Мурсілі звуть Калі, а не Харапсілі. Більшість дослідників вбачають в тексті Телепину описку (знак «дружина» дуже схожий на знак «сестра»). Можливо також, що сестра Мурсілі I організувала змову проти брата, а потім вийшла заміж за Хантілі I. Проте наймовірніше, що Хантілі був одружений на Харапсілі, яка була саме царевою сестрою, ще за життя Мурсілі I. Хантілі очолив змову з Цідантою, який в свою чергу був одружений із сестрою Мурсілі I (за іншою версією — донькою Хантілі).

В будь-якомуарзі хантілі і Ціданта стали на чолі опозиції царю Мурсілі I, невдаволені посиленням його влади або бажанням самим посысти трон. Близько 1594 року до н. е. володаря хеттів було вбито, а новимв еликим царем (руба'ум рабі'ум) став Хантілі I. Висловлюється також припущення, що Хантілібуврегентом при синові Хішені, що мав більше прав на трон, але це сумнівно.

Війни з хурритами

Новий цар продовжував політику попередника з посилення влади Хеттського царства в Північній Сирії. Спочатку він підкорив царства Аштату, Хурпану і Каркемиш. Похід на місто Тегараму в басейні річки Тохма сприяичинив нове вторгнення хурритських племен до Малої Азії. У угаритських текстах йдеться, що міста-держави Хатра і місто Сукція (Шуксі) на південь від Угарита та інші міста, назв яких не збереглося, закликали на допомогу хурритів. Останні рушили проти васала хеттів — царства Кіззуватни, створивши загрозу його основним містам Харрумі (Хурму) і Лухуццантії (Лаваццантії). Неподолі від останнього міста під Лухуццантіей Хантілі I завдав супротивникові поразки. Успіху хеттів також сприяла якась епідемія (можливо чума) серед хурритів, що облягали місто Харрума.

Змова

В цей час царицю Харапсілі було викрадено з царського палацу разом з дітьми, окрім сина Пішені, та доправлено до міста Сукція, де вбито. Ймовірно мала місто змова знаті проти Хантілі I. Також висловлюється думка, що хуррити при вторгненні до Малої Азії діяли спільно з невдаволеною знаттю, яка влаштувало повстання в столиці та центральних областя хеттської держави. такі дії знатних хеттів були викликані внутрішньою політикою Хантілі I спрямованою на встановлення абсолютної влади великого царя, обмеження можливостей аристократії впливати на царську політику.

Хантілі I після відбиття наступу хурритів повернувся до столиці Хаттуси й придушив змову, також знищив усіх, хто викрав царицю. Втім недовіра між знаттю та царем посилювалася. Можливо проти нього вже тоді інтригував Ціданта

Війна з касками

В середины правління Хантілі I до меж держави вдерся союз племен каска, внаслідок чого хетти зазнали низку поразки, втратили вихід до Чорного моря. Також було зруйновано міста Тіліура й культовий центр Нерік. Цар вимушен бувзміцнювати стіни навколо столиці. Все це суттєво послабило авторитет Хантілі I.

Смерть

Близько 1560 року до н. е. проти царябуло влаштовано змову на чолі із Цідантою, внаслідок чого загинув сам Хантілі I (за іншими відомостями помер влансою смертю), його син-спадкоємець Пішені та наближені сановники. Ціданта став новим великим царем хеттів.

Джерела

  • Otto Kaiser: Texte aus der Umwelt des Alten Testaments, Bd. 1 — Alte Folge -, Gütersloher Verlagshaus, Gütersloh 1985
  • Trevor Bryce: The kingdom of the Hittites ; Oxford University press, New York 2005