Татуювання: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 38: Рядок 38:
* [[Олд-стайл тату]]
* [[Олд-стайл тату]]


{{Вікіфікувати|дата=липень 2008}}
{{без ілюстрацій}}
{{без ілюстрацій}}
{{Без джерел|дата=вересень 2012}}
{{Без джерел|дата=вересень 2012}}

Версія за 18:56, 30 червня 2019

Татуювання на спині
Татуювання на спині

Татуюва́ння — зображення (малюнок) на шкірі живої людини та процедура його нанесення. Технічно татуювання полягає в ін'єкціях фарби в глибину шкіри, чим досягається довготривалість — «вічність» татуювань. Татуювання може бути декоративним, символічним, статутним (у певних соціальних групах).

Назва

Тату — термін, запозичений з полінезійської мови, на діалекті Таїті слово «татау» позначає «малюнок». У англійську мову це слово ввів видатний англійський мандрівник Джеймс Кук. Він вжив його в звіті про навколосвітню подорож, опубліковану в 1773 році. До цього татуювання в Європі не виділялася окремою назвою. Використовувані до того терміни ідентифікували її з іншою технікою безпосередньої прикраси і позначення людського тіла або були запозиченнями з жаргону різних суспільних груп.

Історія

Татуювання та пірсинг більшості людей здається чимось ультрасучасним і молодіжним. Насправді історія татуювання, як малюнку на шкірі починається приблизно в епоху Льодовикового періоду.

Татуюванням в Стародавній час займалися різні світлошкірі племена. Татуювання могли відображати належність до певної особливої групи, наприклад воїнів, або положення в сім'ї, як у японських народностей. Серед європейських народів, і, до речі слов'ян татуювання було дуже поширене як метод прикраси свого тіла. Але через вплив християнства татуювання надовго стало «ізгоєм» (приблизно до ХІІІ ст.)

Перелік найцікавіших позначень татуювань, які у минулому застосовувалися на території Західної Європи: «signum» і «stigma» — ці слова відомі з літератури Стародавнього Риму, слово «stygmat» зустрічається в Біблії, виданій Лютером в 1534 році, «grafism» — у Дж. Казанови. «hieroglif» — так писав в «Весіллі Фігаро» П. О. Бомарше. Слова «знак», «відбиток» зустрічаються в романі знедолені «Люди» В.Гюго. Окрім цих термінів аж до кінця XVIII століття на території Західної Європи досить широко уживалося назви: «вирізаний малюнок» і французький термін «piquage», автором якого був маркіз Л. де Монкальм (1712–1759), особисто знайомий із звичаями тодішніх індіанців Канади. А загалом на європейському континенті татуйованих найчастіше позначали словом «розфарбований» або «відмічений пунктиром». Голландці називали процес татуювання «prikschildern» або «stechmalen», що в перекладі означає «малювання наколюванням». Англійці вживали слова «punctures» і «punctation», іспанці — «pintados».

Після використання терміну «татуювання» Куком, він не відразу був прийнятий, як основний по відношенню до одного і того ж способу прикраси тіла, у різних народів земної кулі. Спочатку слово «татуювання» пов'язувалося з процедурою, що виконується на Таїті.

У нинішньому сенсі термін «татуювання» поступово розповсюджувався в більшості європейських держав, пристосовуючись до різних мов і заповнюючи нішу в лексиці точним позначенням предмету, про який йде мова. Саме ж поняття «татуювання», яке охоплювало вже всі різновиди даного явища у всьому світі, вперше потрапило до «Словника медицини», підготовленого бельгійцем П. Ністеном в 1856 році. Потім Е. Літтре ввів його в «Великий словник французької мови».

Способи виведення татуювань

Тату не можливо вивести безслідно, шрами залишаться в будь-якому випадку. При видаленні татуювання утворюються шрами, за розміром більші, ніж розмір тату. Фактично, звести тату означає позбавитись фрагмента шкіри з татуюванням. Саме тому необхідно обдумати всі плюси та мінуси перед тим, як робити татуювання.

Після процедури видалення довгий час займає лікування. Враховуючи складність і неможливість ідеального виведення, найчастіше тату перекривають іншим зображенням. Неякісне чи набридле татуювання покривають заново новим малюнком, який повністю закриває старий, або вносять корективи і виправлення. Процес перекриття старого татуювання новим називається кавер-ап (англ. cover-up).

Механічний спосіб

Цей спосіб підходить в тих випадках, коли розмір татуювання відносно малий. Цією процедурою користуються і люди, які мають на шкірі невеликі дефекти — рубці, пігментні плями, які залишаються після інтенсивного впливу сонячного проміння, і тд.

Термічний спосіб

Ця процедура видаляє тату за допомогою лазера. Лазер допомагає позбавитись татуювання будь-якого розміру, будь-якої глибини та складності. Також з його допомогою проходить корекція татуювань.

Хімічний спосіб

Цей спосіб пропонує видалення тату за допомогою різних хімічних речовин, метою якої є відлущення верхніх шарів шкіри з елементами фарби, тобто — це пілінг.

Див. також