Тбіліські події (1956): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Виправлено джерел: 0; позначено як недійсні: 1. #IABot (v2.0beta15)
Рядок 37: Рядок 37:
[[Категорія:Історія Тбілісі]]
[[Категорія:Історія Тбілісі]]
[[Категорія:Конфлікти в 1956]]
[[Категорія:Конфлікти в 1956]]
[[Категорія:Масові заворушення в Радянському Союзі]]

Версія за 10:54, 16 серпня 2019

Пам'ятна дошка

Тбіліські події 1956 року — масові мітинги і демонстрації в Тбілісі в березні 1956 року, викликані виступом М.С. Хрущова на XX з'їзді КПРС з доповіддю, що викривала культ І.В. Сталіна. При придушенні виступів були вбиті.

4 березня біля пам'ятника Сталіну в Тбілісі почав збиратися народ. Грузинський комуніст Н.І. Парастішвілі забрався на постамент монумента, відпив з пляшки вино, і розбивши її вимовив: «Нехай так само загинуть вороги Сталіна, як ця пляшка!».

5 березня, в річницю смерті І.В. Сталіна, на вулиці і площі Тбілісі з портретами Сталіна та гаслами «Не допустимо критики Сталіна» вийшли студенти і робітники. Демонстрація пройшла по проспекту Руставелі. Демонстранти вимагали у перехожих знімати шапки, а у водіїв — давати гудки.

8 березня на центральній площі міста — площі Леніна, яка раніше носила ім'я Сталіна, була влаштована грандіозна вистава. На площі по колу роз'їжджала чорна відкрита машина «ЗіС», в якій сиділи актори, вбрані під Леніна та Сталіна. Цього ж дня мітингувальники висунули вимоги до влади:

Увечері 9-го числа на мітинг в Тбілісі на вантажівках з Горі приїхало близько 2000 чоловік. Демонстранти вимагали відставки Хрущова і формування нового уряду. Були також заклики до виходу Грузії з СРСР.

9 березня в місто були введені війська. Вночі 10 березня, бажаючи відправити телеграму до Москви, натовп направився до Будинку зв'язку, де по ньому був відкритий вогонь. У той же час за допомогою бронетранспортерів і танків були розігнані демонстранти на набережній річки Кури.

У результаті застосування сили, за даними МВС Грузії, було вбито 15 і поранено 54 людини, з яких 7 померло в лікарнях, 200 осіб було заарештовано. За іншими даними, за участь у протестах було затримано 375 осіб (серед них було 34 члени КПРС і 165 комсомольців). 39 з них було засуджено.

Див. також

Посилання