Човен-дракон: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
стиль
BunykBot (обговорення | внесок)
м Додавання дати до шаблону
Рядок 15: Рядок 15:
{{Sport-stub}}
{{Sport-stub}}


{{Rq | style | sources}}
{{Rq | style = лютий 2018| sources = лютий 2018}}


[[Категорія:Човни]]
[[Категорія:Човни]]

Версія за 07:50, 26 серпня 2019

Човен-дракон або драгонбот — велике 20-місне каное, з головою та хвостом дракона. Попереду сидить барабанщик, який б'є у великий барабан, задаючи ритм веслярам. Двадцять веслярів сидять по десять з кожного боку. На кормі перебуває керманич. Офіційні змагання проводяться тільки на 10-місних і 20-місних човнах на дистанціях 200, 250, 500, 1000 і 2000 метрів у чоловічому, жіночому і змішаному класах.

Історія

Історія цього виду спорту почалася більш як 2000 років тому в Китаї (див. Свято човнів-драконів). За цей період в Азії «дракони» набули такої популярності, що нині, за даними Азійської та міжнародної федерацій, у цьому регіоні світу налічується близько 150 мільйонів людей, що займаються і виступають у турнірах. На щорічних спортивних фестивалях за перемогу борються одночасно понад 200 команд, що представляють свої країни, клуби й організації.

Масовий розвиток «драконів» в Азії, доступність цього різновиду веслування, коли для початку занять не потрібно жодних спеціальних навичок, а вікових обмежень немає, сприяли тому, що на цей вид спорту звернули увагу в розвинених спортивних країнах [яких?] на всіх континентах.

Як і класичне каное, дракон має глибоке історичне коріння й багаті традиції, вироблені століттями та часто пов'язані з релігійними обрядами. Деякі дослідники, наприклад Джордж Вустер, вважають, що вперше човни «дракон» для змагань стали використовувати в Південному Китаї ще 2500 років тому.

Посилання