Іредентизм: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Рядок 20: Рядок 20:


* [[Поляки в Литві]] (іредента) — [[Поляки]] в [[Казахстан]]і (діаспора)
* [[Поляки в Литві]] (іредента) — [[Поляки]] в [[Казахстан]]і (діаспора)
* [[Українці на Кубані ]] (іредента) — [[Українці]] в [[США]] (діаспора)
*[[Українці в Кубані]] (іредента) — [[Українці]] в [[США]] (діаспора)
* [[Українці]] в [[Мармарощина|Мармарощині]] (іредента) — [[Українці Канади]] (діаспора)
* [[Українці]] в [[Мармарощина|Мармарощині]] (іредента) — [[Українці Канади]] (діаспора)



Версія за 11:01, 5 жовтня 2019

Іредентистські претензії Італії після Першої світової війни

Іредентизм (італ. irredentismo, від irredento — незвільнений, такий, що перебуває під чужим владарюванням) — термін міжнародних відносин, що позначає політику держави, партії чи політичного руху за об'єднання народу, нації, етносу в рамках єдиної держави[1]. Проявляється в етнічній мобілізації, за якої підіймається питання про возз'єднання території, на якій мешкає іредента, з титульною державою, у якій їхній етонос складає більшість.

Це особливості політики ідентичності культурної і політичної географії. Оскільки більшість кордонів було колись переміщено, дуже багато країн могли б виявити іредентизм у відношенні до своїх сусідів. Територію, щодо якої можуть виставити вимогу на возз'єднання з іншою країною на підставі однакового етнічного складу населення або колишньої колонії, називають возз'єднуваною територією. Не всі потенційно возз'єднувані території залучено у фактичний іредентизм.

Вперше термін став вживатися стосовно руху за приєднання до Італії територій з італо-романським населенням (Трієста, Трентіно-Альто-Адідже), що перебували у складі Австро-Угорщини та інших країн.

Класичні приклади іредент

Діаспора чи іредента?

На відміну від діаспори, члени якої розсіяно проживають на території віддалених від їхньої історичної батьківщини держав, члени іреденти, як правило, компактно розселені в державах, що межують з їхньою історичною батьківщиною, особливо висока їхня концентрація в прикордонних, суміжних територіях (наприклад, раніше так проживали фольксдойче в Чехословаччині (область Судети) та Польщі (Сілезія, Польський коридор)).

Приклад відмінностей між діаспорою та іредентою:

Див. також

Примітки

  1. Іредентизм у політичному словнику (рос.)

Посилання

Література