Зелениця сплющена: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0.) #IABot (v2.0
м виправлення за допомогою AWB
Рядок 28: Рядок 28:


== Назва ==
== Назва ==
У [[Словник українських наукових і народних назв судинних рослин|Словнику українських наукових і народних назв судинних рослин]] для цього виду подані такі народні назви як: '''п'яди́ч пло́ский''', '''п'яди́ч тисинка''', '''баране́ць''', '''бор-зілля''', '''зелезниця''', '''зелене́ць''', '''зелениця''', '''зеленка''', '''зеленька''', '''зелінка''', '''порушник''', '''рута''', '''сухояр''', '''тисина́'''<ref name="Кобів"></ref>. Більшість з них, як і українська родова назва, походять від слова «зелений» і вказують на характерний колір цієї рослини, який вона зберігає протягом усього року. В наукові літературі часто трапляються назви, похідні з латини і російської мови: '''діфазіа́струм сплюснутий''', '''плау́н сплю́щений''', '''плау́н двого́стрий'''.
У [[Словник українських наукових і народних назв судинних рослин|Словнику українських наукових і народних назв судинних рослин]] для цього виду подані такі народні назви як: '''п'яди́ч пло́ский''', '''п'яди́ч тисинка''', '''баране́ць''', '''бор-зілля''', '''зелезниця''', '''зелене́ць''', '''зелениця''', '''зеленка''', '''зеленька''', '''зелінка''', '''порушник''', '''рута''', '''сухояр''', '''тисина́'''<ref name="Кобів" />. Більшість з них, як і українська родова назва, походять від слова «зелений» і вказують на характерний колір цієї рослини, який вона зберігає протягом усього року. В наукові літературі часто трапляються назви, похідні з латини і російської мови: '''діфазіа́струм сплюснутий''', '''плау́н сплю́щений''', '''плау́н двого́стрий'''.


== Біологічний опис ==
== Біологічний опис ==
Рядок 43: Рядок 43:


== Див. також ==
== Див. також ==
* [[Список дикорослих корисних рослин України]]


== Примітки ==
{{ДКРУ}}
{{reflist}}
{{Дари лісів}}
{{Шкільний визначник рослин}}


== Джерела ==
== Джерела ==
{{reflist}}
* {{ДКРУ}}
* {{Дари лісів}}
* {{Шкільний визначник рослин}}


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 10:32, 4 січня 2020

Зелениця сплющена

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Streptophytina
Судинні (Tracheophyta)
Плауноподібні (Lycopodiophyta)
Клас: Плауновидні (Lycopodiopsida)
Порядок: Lycopodiales
Родина: Плаунові
Рід: Зелениця (Diphasiastrum)
Вид: Зелениця сплющена
Diphasiastrum complanatum
(L.) Holub, 1975
Синоніми
Дифазіаструм сплюснутий

Плаун двогострий

Посилання
Вікісховище: Diphasiastrum complanatum
Віківиди: Diphasiastrum complanatum
EOL: 599071
IPNI: 81293-2

Зелени́ця сплю́щена (Diphasiastrum complanatum[1], Lycopodium complanatum (L.) Holub[2]) — багаторічна трав'яниста рослина заввишки до 40 см з родини Плаунових. Має циркумполярне, субарктичне та альпійське поширення по всій Північній півкулі. Рідкісний вид, занесений до Червоної книги України. Лікарська, декоративна, технічна рослина.

Назва

У Словнику українських наукових і народних назв судинних рослин для цього виду подані такі народні назви як: п'яди́ч пло́ский, п'яди́ч тисинка, баране́ць, бор-зілля, зелезниця, зелене́ць, зелениця, зеленка, зеленька, зелінка, порушник, рута, сухояр, тисина́[1]. Більшість з них, як і українська родова назва, походять від слова «зелений» і вказують на характерний колір цієї рослини, який вона зберігає протягом усього року. В наукові літературі часто трапляються назви, похідні з латини і російської мови: діфазіа́струм сплюснутий, плау́н сплю́щений, плау́н двого́стрий.

Біологічний опис

Багаторічна трав'яниста рослина з вічнозеленими пагонами. Стебла заввишки до 40 см, прямостоячі, з двічірозгалуженими пагонами, зібраними на кшталт віяла. Листки неодинакові (черевні вдвічі коротші за спинні), яйцеподібні, ланцетні, гострі, щільно притиснуті до стебла, біля основи до половини зрослі один з одним. Спороносні колоски (по 2-6) розвиваються на видовжених дихотомічно (вилчасто) розгалужених ніжках з рідко розміщеними листочками.

Зростає у хвойних лісах, на дюнних пагорбах, зрідка — у лісовій і лісостеповій зоні. Спороносить у серпні — вересні. Тіньовитривала рослина. Поширена на Поліссі, в північній частині лісостепу, в Карпатах.

Природоохоронний статус виду — Рідкісний. Занесений до Червоної книги України.

Зелениця сплюснута

Господарське та комерційне значення

Декоративне, лікарське, фарбувальне (народний засіб для отримання зеленої фарби для вовни).

Див. також

Примітки

Джерела

Посилання