Томас Гакл Веллер: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
зображення в картку
уточнення, доповнення, оформлення
Рядок 26: Рядок 26:


== Біографія ==
== Біографія ==
Веллер народився і виріс в Енн-Арбор, [[Мічиган]]. А потім відправився в [[Мічиганський університет]], де його батько Карл Вернон Веллер був [[професор]]ом у відділенні [[патологія|патології]]. У штаті Мічиган, він навчався медичної [[зоологія|зоології]] та отримав ступінь [[бакалавр]]а. У [[1936]] році Веллер вступив до [[Гарвард]]ської медичної школи, а в [[1939]] році почав працювати з Джоном Франкліном Ендерсом, з яким він пізніше та разом з Фредеріком Чапменом Роббінсом отримав Нобелівську премію. Ендерс та Веллер, що брали участь в дослідженні вірусів в тканині задля визначення причини [[Інфекційні захворювання|інфекційної хвороби]]. У [[1940]] році влаштувався на роботу в дитячу лікарню в [[Бостон]]і. У [[1942]] році, в середині [[друга світова війна|другої світової війни]], він вступив у медичний корпус [[армія США|армії]] і перебував у медичній лабораторії на [[Антильські острови|Антильських островах]] в [[Пуерто-Рико]]. Отримавши звання [[майор]]а він очолив департамент з об'єктів [[бактеріологія|бактеріології]], [[вірусологія|вірусології]] та [[паразитологія|паразитології]]. Після війни Веллер повернувся до дитячої лікарні в Бостоні, і саме там в [[1947]] році, почав роботу з Ендерсом у нещодавно створеному відділі з дослідження інфекційних захворювань. Він був призначений на декілька керівних посад, у 1954 р. У липні 1954 року він був призначений завідувачем відділу Гарвардської школи суспільної охорони здоров'я. Веллер також служив у 1953–1959 директором комісії з паразитарних хвороб епідеміологічної ради Американських Збройних сил.
Веллер народився і виріс в Енн-Арбор, [[Мічиган]]. Навчався в [[Мічиганський університет|Мічиганському університеті]], де його батько Карл Вернон Веллер був [[професор]]ом у відділенні [[патологія|патології]]. Він навчався медичної [[зоологія|зоології]] та отримав ступінь [[бакалавр]]а. У [[1936]] році Веллер вступив до [[Гарвард]]ської вищої медичної школи, а в [[1939]] році почав працювати з Джоном Франкліном Ендерсом, з яким він пізніше та разом з Фредеріком Чапменом Роббінсом отримав Нобелівську премію. Ендерс та Веллер, що брали участь у дослідженні вірусів у тканині задля визначення причини [[Інфекційні захворювання|інфекційних хвороб]]. У [[1940]] році влаштувався на роботу в дитячу лікарню в [[Бостон]]і. У [[1942]] році, в середині [[Друга Світова війна|другої світової війни]], він вступив у медичний корпус [[армія США|армії]] і перебував у медичній лабораторії на [[Антильські острови|Антильських островах]] в [[Пуерто-Рико]]. Отримавши звання [[майор]]а він очолив департамент з об'єктів [[бактеріологія|бактеріології]], [[вірусологія|вірусології]] та [[паразитологія|паразитології]]. Після війни Веллер повернувся до дитячої лікарні в Бостоні, і саме там в [[1947]] році, почав роботу з Ендерсом у нещодавно створеному відділі з дослідження інфекційних захворювань. Він був призначений на декілька керівних посад у 1954 р. Зокрема у липні 1954 року він був призначений завідувачем відділу Гарвардської школи суспільної охорони здоров'я. Веллер також служив у 1953–1959 директором комісії з паразитарних хвороб епідеміологічної ради Американських Збройних сил.


На додаток до його досліджень з проблем поліомієліту, за які він отримав Нобелівську премію, Веллер також зробив внесок у лікування [[шистосомози|шистосомозів]], хвороб, які спричинюють представники роду ''[[Ентеровірус]]'' — [[віруси Коксакі]]. Він вперше ізолював [[віруси]], що зумовлюють [[простий герпес]] і [[Вітряна віспа|вітряну віспу]].
На додаток до його досліджень з проблем поліомієліту, за які він отримав Нобелівську премію, Веллер також зробив внесок у лікування [[шистосомози|шистосомозів]], [[Ентеровірусні інфекції|ентеровірусних інфекцій]], які спричинюють представники роду ''[[Ентеровірус]]'' — [[віруси Коксакі]]. Він вперше ізолював віруси, що породжують [[простий герпес]] і [[Вітряна віспа|вітряну віспу]].


У 1945 році Веллер одружився з Кетлін Фейгі. У них було двоє синів і дві доньки.
У 1945 році Веллер одружився з Кетлін Фейгі. У них було двоє синів і дві доньки.


== Дослідження ==
== Дослідження ==
Основними об'єктами наукових досліджень Веллера були [[гельмінти]] людини і віруси. Його наукові праці присвячені [[нематоди|нематоді]] ''[[Trichinella spiralis]]'' та церкаріям [[трематоди|трематод]], що спричинюють шистосомози у людини. Також він зробив внесок у методи культивування [[шистосома|шистосом]] [[In vitro]], змінив методи відновлення і підрахунку яєць цих гельмінтів.
Основними об'єктами наукових досліджень Веллера були [[гельмінти]] людини і віруси. Його наукові праці присвячені [[нематоди|нематоді]] ''[[Trichinella spiralis]]'' та церкаріям [[трематоди|трематод]], що спричинюють шистосомози у людини. Також він зробив внесок у методи культивування [[шистосома|шистосом]] [[in vitro]], змінив методи виявлення і підрахунку яєць цих гельмінтів.


У своїх вірусологічних дослідженнях [[вітряна віспа|вітряної віспи]] та [[оперізуючий герпес|оперізувального герпесу]] вперше довів, що ці захворювання породжують віруси, також розробив діагностичні тести для обох цих захворювань. У 1955 році він виділив вірус, який спричинює [[Цитомегаловірус|цитомегалію]] у новонароджених і, вивчаючи протягом п'яти років цю хворобу, він зміг показати, що людський плід, коли він знаходиться в [[Матка|матці]], особливо чутливий до цих вірусів і що, якщо плід виживає після нападу на нього, дитина часто народжується з серйозним ушкодженням мозку, яке спричиняє розумову відсталість та [[церебральний параліч]]. Подальша робота Веллера включала вивчення вірусів Коксакі, як причини епідемії плевродинії, і особливості культивування ''[[Toxoplasma gondii]]'' в культурі тканин.
У своїх вірусологічних дослідженнях вітряної віспи та [[оперізуючий герпес|оперізувального герпесу]] вперше довів, що ці захворювання породжують віруси, також розробив діагностичні тести для обох цих захворювань. У 1955 році він виділив [[цитомегаловірус]], який спричинює [[Цитомегаловірусна інфекція|цитомегаловірусну інфекцію]] у новонароджених і, вивчаючи протягом п'яти років цю хворобу, він зміг показати, що людський плід, коли він знаходиться в [[Матка|матці]], особливо чутливий до цих вірусів і що, якщо плід виживає після нападу на нього, дитина часто народжується з серйозним ушкодженням мозку, яке спричиняє розумову відсталість та [[церебральний параліч]]. Подальша робота Веллера включала вивчення вірусів Коксакі, як причини епідемії [[Ентеровірусні інфекції#Епідемічна міалгія|епідемічної міалгії (плевродинії)]], особливості культивування ''[[Toxoplasma gondii]]'' в культурі тканин.

Його зображення є на поштовій марці Південно-Африканської республіки (1992)<ref>[https://colnect.com/en/stamps/stamp/416424-Thomas_Huckle_Weller-Transkei-South_Africa_Homelands Stamp catalog : Stamp › Thomas Huckle Weller] {{ref-en}}</ref>.

== Примітки ==
{{reflist}}


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 22:23, 6 січня 2020

Томас Гакл Веллер
англ. Thomas Huckle Weller
Народився 15 червня 1915(1915-06-15)
Енн Арбор, Мічиган
Помер 23 серпня 2008(2008-08-23) (93 роки)
Нідгем, Массачусетс
Країна США США
Національність громадянин США
Діяльність біолог, вірусолог, лікар
Alma mater Університет Мічигану
Галузь вірусологія
Заклад Гарвардський університет
Членство Американська академія мистецтв і наук
Національна академія наук США
Відомий завдяки: дослідження та розробку методів виділення вірусу поліомієліту (поліовірусу)
Нагороди Нобелівська премія з фізіології або медицини (1954)

Томас Гакл Веллер (англ. Thomas Huckle Weller; 15 червня 1915 — 23 серпня 2008) — американський вірусолог. Він, Джон Франклін Ендерс і Фредерік Чапмен Роббінс були нагороджені Нобелівською премією з фізіології або медицини в 1954 році за роботу, яка показала можливості вирощування вірусу поліомієліту (поліовірусу) в пробірці.

Біографія

Веллер народився і виріс в Енн-Арбор, Мічиган. Навчався в Мічиганському університеті, де його батько Карл Вернон Веллер був професором у відділенні патології. Він навчався медичної зоології та отримав ступінь бакалавра. У 1936 році Веллер вступив до Гарвардської вищої медичної школи, а в 1939 році почав працювати з Джоном Франкліном Ендерсом, з яким він пізніше та разом з Фредеріком Чапменом Роббінсом отримав Нобелівську премію. Ендерс та Веллер, що брали участь у дослідженні вірусів у тканині задля визначення причини інфекційних хвороб. У 1940 році влаштувався на роботу в дитячу лікарню в Бостоні. У 1942 році, в середині другої світової війни, він вступив у медичний корпус армії і перебував у медичній лабораторії на Антильських островах в Пуерто-Рико. Отримавши звання майора він очолив департамент з об'єктів бактеріології, вірусології та паразитології. Після війни Веллер повернувся до дитячої лікарні в Бостоні, і саме там в 1947 році, почав роботу з Ендерсом у нещодавно створеному відділі з дослідження інфекційних захворювань. Він був призначений на декілька керівних посад у 1954 р. Зокрема у липні 1954 року він був призначений завідувачем відділу Гарвардської школи суспільної охорони здоров'я. Веллер також служив у 1953–1959 директором комісії з паразитарних хвороб епідеміологічної ради Американських Збройних сил.

На додаток до його досліджень з проблем поліомієліту, за які він отримав Нобелівську премію, Веллер також зробив внесок у лікування шистосомозів, ентеровірусних інфекцій, які спричинюють представники роду Ентеровірус — віруси Коксакі. Він вперше ізолював віруси, що породжують простий герпес і вітряну віспу.

У 1945 році Веллер одружився з Кетлін Фейгі. У них було двоє синів і дві доньки.

Дослідження

Основними об'єктами наукових досліджень Веллера були гельмінти людини і віруси. Його наукові праці присвячені нематоді Trichinella spiralis та церкаріям трематод, що спричинюють шистосомози у людини. Також він зробив внесок у методи культивування шистосом in vitro, змінив методи виявлення і підрахунку яєць цих гельмінтів.

У своїх вірусологічних дослідженнях вітряної віспи та оперізувального герпесу вперше довів, що ці захворювання породжують віруси, також розробив діагностичні тести для обох цих захворювань. У 1955 році він виділив цитомегаловірус, який спричинює цитомегаловірусну інфекцію у новонароджених і, вивчаючи протягом п'яти років цю хворобу, він зміг показати, що людський плід, коли він знаходиться в матці, особливо чутливий до цих вірусів і що, якщо плід виживає після нападу на нього, дитина часто народжується з серйозним ушкодженням мозку, яке спричиняє розумову відсталість та церебральний параліч. Подальша робота Веллера включала вивчення вірусів Коксакі, як причини епідемії епідемічної міалгії (плевродинії), особливості культивування Toxoplasma gondii в культурі тканин.

Його зображення є на поштовій марці Південно-Африканської республіки (1992)[1].

Примітки

Посилання