Бананова республіка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 9: Рядок 9:


== Посилання ==
== Посилання ==
<br />


* [http://www.democracynow.org/2009/7/21/from_arbenz_to_zelaya_chiquita_in From Arbenz to Zelaya: Chiquita in Latin America] - video report by ''Democracy Now!''
* [http://www.democracynow.org/2009/7/21/from_arbenz_to_zelaya_chiquita_in From Arbenz to Zelaya: Chiquita in Latin America] - video report by ''Democracy Now!''

Версія за 10:23, 8 травня 2020

Бана́нова респу́бліка (англ. Banana republic, ісп. República bananera) — напівжартівлива і часто принизлива назва типової сировинно-аграрної країни так званого «Третього світу», найчастіше латиноамериканської, яка політично недорозвинена, а саме: не має власної політичної еліти або класу; політично нестійка; економічно слаборозвинена та несамостійна; перебуває під управлінням самопризначеної або такої, яка захопила владу в результаті змови або заколоту, місцевою корумпованою клікою або хунтою.

У більшості випадків у таких країнах зберігається колоніальний або постколоніальний суспільний устрій, з маленьким, значною мірою вільним соціальним шаром на верхівці та великим шаром селян, робітників і слуг, які живуть у нестерпних умовах. Крім вищеназваних ознак, «бананові республіки» зазвичай мають бідну інфраструктуру, нерозвинену систему народної освіти, відсталу економіку, низькі внутрішні інвестиції, залежність від іноземних інвестицій, дефіцит бюджету і слабку власну валюту. Політичний устрій також часто нестабільний, а влада змінюється в результаті переворотів. Великий політичний вплив в таких країнах мають інші держави або корпорації.

Гондурас

Історія

Поняття «бананова республіка» запровадив О. Генрі, американський письменник-гуморист, у своїй збірці оповідань «Королі і капуста». Республіканська форма правління в Латинській Америці часто була прикриттям для диктатури, а «банан» символізував орієнтацію економіки країни на монокультурне сільське господарство та відсутність сучасної промисловості. Відтоді бананові республіки часто є темою для висміювання і гумору. Після початку російсько-української війни, банановими республіками в Україні стали позначати будь-які квазі-держави на кшталт ДНР та ЛНР.

Посилання