Досвід (відеоігри): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Lankastor (обговорення | внесок)
Рядок 21: Рядок 21:


[[Категорія:Ігровий процес відеоігор]]
[[Категорія:Ігровий процес відеоігор]]
[[Категорія:Ігрова термінологія]]
[[Категорія:Відеоігрова термінологія]]

Версія за 10:36, 12 травня 2020

Досвід у відеоіграх — умовне позначення досягнень персонажа, виражене в числовому еквіваленті. Нерідко слово досвід замінюється геймерами на «експа» (слово вживається у жіночому роді, від скорочення «XP» слова англ. experience). У деяких іграх досвід може виражатися в рівнях, тоді його замінюють словом «рівень» англ. level.

Слід розрізняти очковий еквівалент досвіду та ігрові очки: досвід, як правило, є засобом придбання нових навичок або характеристик у рольових іграх. Досвід нараховується за знищення противників (монстрів або гравців), а також за виконання ігрових завдань (місій).

Зі збільшенням складності гри кількість нарахованих гравцеві очок досвіду збільшується, і разом з цим збільшується кількість очок досвіду, необхідна для підняття/покращення навичок.

За накопичення певної кількості досвіду, гравець здобуває визначений рівень. У різних іграх, підвищення рівня може підняти основні навички гравця (сила, спритність …) або давати йому додаткові унікальні здібності.

Дії, спрямовані перш за все на отримання очок досвіду, прийнято називати прокачуванням[1]. Гравців, захоплених прокачуванням на шкоду іншим аспектам гри, називають манчкінами (від англ. Munchkin)[1].

Системи накопичення досвіду

  • Заснована на рівні гравця — чим вищий рівень гравця, тим більше (або менше) досвіду він отримує.
  • Заснована на навичках гравця — гравець отримує досвід у залежності від характеристик свого персонажа.
  • Заснована на кількості/сукупності битв, «бойовий множник» («combat multiplier») — чим більше гравець завдав ушкоджень за одну битву, тим більше досвіду він отримує. Часто множник повертається до вихідного значення, якщо персонаж сам отримує ушкодження чи промахується.

Примітки

  1. а б Андрей “Q-Tuzoff" Теодорович, Алексей Ларичкин. Геймерский словарь журнала PC ИГРЫ // PC ИГРЫ. — 2006. — № 06 (30). — Число 04 (08).

Посилання

Experience Points. Роз'яснення концепції на Giantbomb