Аль-Андалус: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 17: Рядок 17:


== Регіони ==
== Регіони ==
* [[Нижня марка]]
* [[Нижня марка]] (аль-Тагр аль-Адна)
* [[Аль-Гарб]]
* [[Аль-Гарб]]



Версія за 05:45, 21 липня 2020

Андалусія в 735 році.

А́ль-Андалу́с або Андалу́сія (араб. الأندلس‎, al-ʼAndalus; бербер. Andalus) — у 7111492 роках арабська назва Піренейського півострова. У вузькому значенні — територія півострова, яку контролювали мусульмани (маври) після його завоювання та знищення християнського Вестготського королівства. Відповідає території сучасної Португалії та більшій частині Іспанії. Інші назви — мусульманська Іспанія, мусульманська Андалусія, ісламська Іберія тощо.

Назва

Інколи назва Аль-Андалус вживається на позначення всіх держав регіону, незалежно від їхньої релігійно-політичної належності. Етимологічно не цілком надійно пов'язується з назвою народу вандалів, які колись мешкали на цій території. Від слова «Аль-Андалус» походить назва іспанського регіону Андалусії (Андалузії).

Після вторгнення арабів та берберів на Іберійський півострів і падіння королівства вестготів, Аль-Андалус став частиною Арабського халіфату. На чолі провінції стояв валі, першим призначено Мусу ібн-Нусайра. З 756 року утворено самостійну державу — спочатку емірат, потім халіфат з центром у Кордові. У 1031 році халіфат розпався на кілька дрібних держав — тайфів.

З посиленням християнських королівств на півночі півострова назва Аль-Андалус щораз дедалі застосовується до території, контрольованої мусульманами, яка постійно зменшується.

Взяття Гранади військами католицьких королів 1492 року стало кінцем історії останньої ісламської держави на півострові.

Див. також

Регіони

Посилання

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Аль-Андалус