Тарновська Олександра Василівна: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Рядок 16: Рядок 16:


* 1972 — закінчила [[Херсонське училище культури]] (за фахом режисер самодіяльних колективів).
* 1972 — закінчила [[Херсонське училище культури]] (за фахом режисер самодіяльних колективів).
* 1974 — актриса Херсонського театру ляльок.
* 1974&nbsp;— актриса Херсонського театру ляльок<ref>[http://www.teatr-kukol.ks.ua/index.php/home/istoriya Історія Херсонського Академічного обласного театру ляльок]</ref>.
* З 1979&nbsp;— актриса у [[Київський академічний театр ляльок|Київському державному театрі ляльок]], потім у [[Чернігівський обласний театр ляльок імені Олександра Довженка|Чернігівському театрі ляльок]], згодом у [[Миколаївський обласний театр ляльок|Миколаївському обласному театрі ляльок]].
* З 1979&nbsp;— актриса у [[Київський академічний театр ляльок|Київському державному театрі ляльок]], потім у [[Чернігівський обласний театр ляльок імені Олександра Довженка|Чернігівському театрі ляльок]], згодом у [[Миколаївський обласний театр ляльок|Миколаївському обласному театрі ляльок]].
* 1990—1998&nbsp;— засновниця Севастопольського театру-студії «В гостях у Севы», що діяв при міському управлінні культури. <br/>
* 1990—1998&nbsp;— засновниця Севастопольського театру-студії «В гостях у Севы», що діяв при міському управлінні культури. <br/>

Версія за 19:03, 17 лютого 2021

Тарновська Олександра Василівна
Зображення
Зображення
Народився 11 вересня 1954(1954-09-11) (69 років)
Національність українка
Діяльність

Заслужена артистка України.

Завідуюча трупою Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша,

Тарновська Олександра Василівна (нар. 11 вересня 1954 року, Херсон, Україна) — заслужена артистка України, завідуюча трупою Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша[1].

Життєпис

Народилася Олександра Тарновська 11 вересня 1954 року в Херсоні.

За час свого існування колектив театру-студії поставив 12 вистав для дітей, брав участь у фестивалі «Херсонеські ігри».
Олександра Тарновська була ведучою програми на севастопольському телебаченні — вчила дітей правилам дорожнього руху, протипожежній безпеці, правилам поведінки на воді в образах Івасика Телесика, Підступного Сірника, Гусеня Дорофея та хлопчиська Севи Севастопольського.

Брала участь у дитячих виставах в образах Міккі Мауса, тітоньки Тілі-Мілі-Трям, Феї-чарівниці міста. Зокрема, її бачили у казках: «Антошка і гармошка», «Таємниця забутого короля», «Фабрика зірок Діда Мороза», «Баба Яга і компанія» та інші. На святкування Дня міста Херсона очолювала парад-карнавал карапузів.

За 21 рік роботи у театрі задіяна у низці вистав театру. Зокрема, «Як стати героєм» — Біль; «За двома зайцями» — Марта; «Моя дорога Сільвія» — Леслі; «Як у нас на Україні…», «Осінній рок-н-рол»[3]. А також, як артистка розмовного жанру брала участь у театралізованих концертних програмах.

Значним доробком актриси є моновистава — «Монолог актриси», яка у вересні 2018 року була показана на благодійних засадах за ініціативою Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю «Велід»[4][5][6]. Також у 2018 року моновистава брала участь у грантовому проєкті «Театральний абонемент у бібліотеці»[7], який був реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Тарновська Олександра була на гастролях по різним областям України та державам близького зарубіжжя (зокрема, Алтай, Молдова, Грузія, Абхазія, Чечено-Інгушетія (нині-Чечня), Осетія та ін.).

Більше 20 років очолює Національну спілку театральних діячів України у Херсонській області та опікується акторами, які знаходяться на почесному відпочинку [8].

Нагороди

  • Почесна грамота обласної ради за вагомий внесок у розвиток мистецтва Херсонщини та з нагоди відзначення Міжнародного дня театру (березень, 2005).
  • Почесна грамота міського голови за активну життєву позицію, високопрофесійну виконавську майстерність, особистий внесок у розвиток театрального мистецтва Херсонщини та з нагоди 70-річчя Херсонського театру ім. М.Куліша (2006).
  • Премія «Успіх». Подяка з нагоди Міжнародного дня театру (2010).
  • Подяка голови обласної державної адміністрації (жовтень, 2011).
  • Присвоєно почесне звання «Заслужений артист України» (24 серпня 2013).
  • Подяка директора Херсонського державного будинку художньої творчості за пропаганду та популяризацію театрального мистецтва, плідну співпрацю, творчий підхід та професійність під час показу моновистави «Монолог актриси» на обласному семінарі-практикумі для керівників театральних колективів закладів освіти області.
  • Премія «Майстерність» від творчої майстерні Сергія Павлюка у номінації «Краща актриса» за виконання ролі у моновиставі «Монолог актриси».
  • Подяка голови Херсонської обласної ради за сумлінну працю, професіоналізм, активну громадську позицію та з нагоди відзначення Дня незалежності України та інші[9].

Сім'я

Батько — Тарновський Василь Степанович — 15.11.1921 р. Працював техніком холодильних установок на фабриці ХБК (м. Херсон)[джерело не вказане 1140 днів]. Мати — Тарновська Марія Іванівна — 27.10.1924 р. Була робітником складу на консервному комбінаті ім. Леніна (м. Херсон)[джерело не вказане 1140 днів].

Мати двох дітей: Син — Половко Євген Володимирович — 05.01.1983 р.[джерело не вказане 1140 днів] Донька — Половко Олена Володимирівна — 03.10.1994 р.[джерело не вказане 1140 днів]

Посилання

Примітки