Хуан Баутіста Кірос Сеґура: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{Пишу}}
{{ІІ|[[Кірос (значення)|Кірос]]|[[Сегура (значення)|Сеґура]]}}
{{ІІ|[[Кірос (значення)|Кірос]]|[[Сегура (значення)|Сеґура]]}}
{{Державний діяч
{{Державний діяч

Версія за 12:03, 17 березня 2021

Хуан Баутіста Кірос Сеґура
Прапор
Прапор
20-й Президент Коста-Рики
13 серпня — 2 вересня 1919
Попередник: Федеріко Тіноко Ґранадос
Наступник: Франсіско Агілар Баркеро
 
Народження: 18 січня 1853(1853-01-18)
Tibás Cantond, Сан-Хосе (провінція), Коста-Рика
Смерть: 7 листопада 1934(1934-11-07) (81 рік)
Сан-Хосе, Коста-Рика
Поховання: Сан-Хосе
Країна: Коста-Рика
Батько: Pablo Quirós Jiménezd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Хуан Баутіста Кірос Сеґура (ісп. Juan Bautista Quirós Segura; 18 січня 1853 — 7 листопада 1934) — костариканський політик, двадцятий президент Коста-Рики. Його повноваження не визнали Сполучені Штати Америки, через що він був змушений піти у відставку.

Біографія

Народився в сім'ї генерала Пабло Кіроса Хіменеса та Мерседес Сегури Масіс. Його першою дружиною була Тереза Агілар Гусман (померла 1899), онука тогочасного голови держави Мануеля Агілара Чакона. 4 листопада 1900 року одружився вдруге з Клементиною Фонсекою (1880—1953).

Кірос обрав для себе військову кар'єру та дослужився до звання генерала армії Коста-Рики. Окрім того, займався фермерством і підприємництвом, що зрештою дозволило йому розбагатіти та розпочати політичну діяльність.

За часів другої адміністрації Рафаеля Іглесіаса Кастро Кірос обіймав посади міністра торгівлі, військового міністра та скарбника. Пізніше очолював Конституційний конгрес і Міжнародний банк Коста-Рики.

9 серпня 1919 року, коли падіння режиму президента Федеріко Тіноко Ґранадоса було неминучим, Конгрес оголосив Кіроса першим претендентом на посаду президента. 12 серпня Тіноко офіційно передав Кіросу владу в країні. Першими ініціативами Кіроса було відновлення громадянських свобод і звільнення політичних в'язнів.

Офіційно вступив на посаду 20 серпня 1919 року після того, як було затверджено відставку Федеріко Тіноко. Термін його повноважень мав завершитись 8 травня 1923 року, але, попри те, що його адміністрація вдалась до вкрай обережного підходу, уряд США відмовився визнати Кіроса законним головою держави. Зіштовхнувшись з небезпекою збройної інтервенції з боку Сполучених Штатів, Кірос вирішив залишити посаду президента, і 20 вересня того ж року його замінив Франсіско Агілар Баркеро.

За врядування Агілара Кірос упродовж нетривалого часу був військовим міністром, а президент Хуліо Акоста Гарсія рекомендував Конгресу призначити його першим головою Контрольного управління, що відповідало за контроль над діяльністю уряду.

Посилання

  • JUAN BAUTISTA QUIRÓS SEGURAJUAN BAUTISTA QUIRÓS SEGURA. Platform History (англ.) . Процитовано 17 березня 2021.
  • Juan Bautista Quirós Segura. www.asamblea.go.cr (ісп.) . Процитовано 17 березня 2021.