Унціал: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Sthx (обговорення | внесок)
Додано посилання
Мітки: Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 20: Рядок 20:
* [[Устав (письмо)]]
* [[Устав (письмо)]]
* [[Глаголиця]]
* [[Глаголиця]]
*[[Text Encoding Initiative|ТЕІ (ініціатива кодування тексту)]]
* [[Таміл]]
* [[Таміл]]



Версія за 17:56, 24 березня 2021

Сторінка з Келлської книги.

Унціа́л (унціальне письмо) — середньовічний рукописний шрифт, що склався до початку 4 століття н. е. Застосування унціалу заохочувалося Християнською церквою для вжитку в рукописах Біблії. Тому рання християнська література відрізняється від класичних текстів того ж періоду. Унціал вирізнявся округлими формами, оскільки писався звичайно очеретяним або пташиним пером.

Ранній унціал (3—6 ст.) позбавлений зарубок.

Унціальне письмо, що розвинулось повністю в 4 столітті, стало незабаром панівним книжковим письмом, і майже вся література того часу, що дійшла до нас, виконана унціалом. Оскільки унціалом писати було багато легше і швидше, ніж квадратним капіталом, і він був чіткіший, ніж рустика, то його вважають першим письмом, спеціально призначеним для написання широконечним пером.

В унціалі горизонтальні штрихи мають мале значення, і тому в написанні немає різких відсічень вгорі й внизу. Унціал залишався в ужитку до 8 століття, але унціальні форми, змішані з формами капітального писма, трапляються й у пізніші часи в заголовках і ініціалах.

Слід розрізняти унціал старий і новий.

Простою ознакою старого, або старшого, унціалу є діагональний, приблизно 45 градусний напрям пера і відсутність зарубок. Найдавнішим прикладом старого уніціалу в грецькому писмі є знахідки папірусу Тимофійя Мілетського, візантійські Синайський кодекс та трактат дравногрецького лікаря Діоскорида[1]

У новому, або молодшому, унціалі спостерігаються загалом легкі зарубки і горизонтальний напрям пера. Але трапляється й писаний похило унціал. Якщо в капітальному написанні слова одне від одного ще не відокремлені, то в унціальному написанні 7 ст. це вже звична річ.

З часом в унціал стали дедалі більше просякатися елементи курсиву, що безперервно розвивався. Так у 5 ст. був порушений принцип розміщення букв рядка в межах двох ліній, що об'єднувало унціал з капітальним написанням, і унціал наблизився до рядкового курсиву.

Див. також

Примітки

  1. Овчинніков, В (2005). Історія книги. Еволюція книжкової структури (українська) . Львів: Світ. с. 57—62. ISBN 966-603-169-8.

Посилання