Кордовський собор: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Мітки: Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 6: Рядок 6:
Кордовська мечеть була закладена в 786 році еміром [[Абдаррахман I|Абдаррахманом I]] на місці зруйнованого [[Вестготи|вестготського]] християнського собору [[Вікентій Сарагоський|Св. Віцента Сарагоського]], який емір за великі гроші викупив у християнського населення Кордови. У 9-10 століттях мечеть добудовувалася і розширювалася, досягнувши розмірів в 22 000 м².
Кордовська мечеть була закладена в 786 році еміром [[Абдаррахман I|Абдаррахманом I]] на місці зруйнованого [[Вестготи|вестготського]] християнського собору [[Вікентій Сарагоський|Св. Віцента Сарагоського]], який емір за великі гроші викупив у християнського населення Кордови. У 9-10 століттях мечеть добудовувалася і розширювалася, досягнувши розмірів в 22 000 м².


Після [[Реконкіста|Реконкісти]] в тіло мечеті була вбудована римсько-католицька [[базиліка]], [[мінарет]] перетворився на [[дзвіниця|дзвіницю]] і мечеть стала найбільшим в Європі кафедральним собором.
Після [[Реконкіста|Реконкісти]] в мечеть була вбудована римсько-католицька [[базиліка]], [[мінарет]] перетворився на [[дзвіниця|дзвіницю]] і мечеть стала найбільшим в Європі кафедральним собором.


=== Собор ===
=== Собор ===

Версія за 19:27, 16 травня 2021

Кордовський собор

Кордо́вський собо́р (ісп. Catedral de Córdoba), або Катедра́льний собо́р Непоро́чного Зача́ття Ді́ви Марі́ї (ісп. Catedral de la Asunción de Nuestra Señora) — католицький катедральний собор в Іспанії, в місті Кордова. Головний храм Кордовської діоцезії. Збудований у ІІІ столітті як церква святого Вікентія. Після мусульманського завоювання Іспанії, 786 року перебудована у велику мечеть, найбільшу в Європі. Відвойована християнами в ході Реконкісти, обернена на церкву. Перебудовувалася до XVI століття. Названа на честь непорочного зачаття Діви Марії. До 1238 року була найбільшою мечеттю світу. Об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО (1985). В арабській традиції та ісламофільській історіографії — Кордовська мечеть, мескіта (ісп. Mezquita, від араб. مسجد‎, «мечеть»); в туристичній — Кордовська мескіта-собор (ісп. Mezquita-catedral de Córdoba).

Історія

Мечеть

Кордовська мечеть була закладена в 786 році еміром Абдаррахманом I на місці зруйнованого вестготського християнського собору Св. Віцента Сарагоського, який емір за великі гроші викупив у християнського населення Кордови. У 9-10 століттях мечеть добудовувалася і розширювалася, досягнувши розмірів в 22 000 м².

Після Реконкісти в мечеть була вбудована римсько-католицька базиліка, мінарет перетворився на дзвіницю і мечеть стала найбільшим в Європі кафедральним собором.

Собор

Після вигнання маврів мечеть з 1238 року стала християнським собором. З приводу зведення церкви на цьому місці розгоралися неабиякі пристрасті, населення Кордови було проти цього будівництва. І тоді після довгих суперечок архієпископ Кордови звернувся до імператора Карла V, який і дав свій дозвіл на будівництво церкви усередині мечеті.

Тоді було закрито 19 дверей, що виходять у двір, уздовж внутрішніх стін будівлі побудували капели, мінарет перетворили на дзвіницю. Проте пізніше імператор Карл V жалкував про свою згоду, нібито сказавши наступне: В 1236, в тому ж році, коли Фердинанд III Кастильський відвоював Кордову у маврів, мечеть була освячена як християнська церква. Альфонсо X. доручив будівництво Villaviciosa каплиці Вілласіціоза та королівської каплиці. Наступні королі Іспанії завершили перебудову церкви.

Перші два з половиною століття перебудова була обмежена невеликими додаваннями і змінами. Тільки єпископ Дон Ініго Манріке (1486—1496) виступав за включення готичного нефа. В останній рік правління наступного 4-го єпископа, Дона Алонсо Манріке в 1523 почалися вирішальні перетворення, проти яких була енергійна опозиція з боку міської ради Кордови. Але зі схвалення імператора Карла V Габсбурга (він же Карл I Іспанський), в середній частині будівлі колони були видалені, щоб звільнити місце для церковного будинку в стилі платереско.

Архітектура

Основне місце в соборі займає 17-нефний молитовний зал з рядами арок, що спираються на колони. Колони свого часу були вирізані з античних і візантійських будівель. У інтер'єрі собору використані прекрасні мармурові різьблені панелі, багатоколірні мозаїки із зображенням рослинного орнаменту, надіслані з Константинополя. У внутрішньому дворі (Апельсиновий двір) собору, розташовано 5 фонтанів для обмивання. Мінарет прикрашений мармуровими колонами. Собор оточений стінами, висота яких коливається від 8 до 20 метрів. Ці стіни з тесаного каменю і вежі, увінчані ступінчастими зубцями, надають собору вигляд фортеці. У залі є приблизно 800 колон.

Інтер'єр

Водограї

Каплиці

Примітки

Посилання

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Кордовський собор