Система визначення гола: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[очікує на перевірку][очікує на перевірку]
Вилучено вміст Додано вміст
Bilyavchyk (обговорення | внесок)
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Bilyavchyk (обговорення | внесок)
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 18: Рядок 18:
== Система Hawk-Eye ==
== Система Hawk-Eye ==
{{main|Hawk-Eye}}
{{main|Hawk-Eye}}
Технологія Hawk-Eye була створена в [[1999]] році британською фірмою Roke Manor Research Ltd. для [[крикет]]у, згодом завпроваджена в [[теніс]]і, [[снукер]]і, і нарешті модифікована для футболу. Вона фуннкціонує за допомогою декількох високошвидкісних відеокамер, розташованих по периметру ігрового поля, охоплюючих його під разними кутами, точно фіксуючи положення м'яча і переводячи зображення у режим [[3D]].
Технологія Hawk-Eye була створена в [[1999]] році британською фірмою Roke Manor Research Ltd. для [[крикет]]у, згодом завпроваджена в [[теніс]]і, [[снукер]]і, і нарешті модифікована для футболу. Вона фуннкціонує за допомогою декількох високошвидкісних відеокамер, що розташовані по периметру ігрового поля та охоплюють його під різними кутами, точно фіксуючи положення м'яча і переводячи зображення у режим [[3D]].


Для футболу передбачена комбінація з 12 відеокамер, інформація з яких поступить на центральний [[комп'ютер]].
Для футболу передбачена комбінація з 12 відеокамер, інформація з яких надходить на центральний [[комп'ютер]].


Встановлення системи коштує 300 000 € на кожний стадіон.
Встановлення системи коштує 300 000 € на кожний стадіон.


== Система Goal Control-4D ==
== Система Goal Control-4D ==

Версія за 06:10, 11 червня 2021

Систе́ма ви́значення го́ла у футбо́лі або Техноло́гія лі́нії ворі́т (англ. Goal-Line Technology, GLT, або нім. Torlinietechnologie, TLT) — технічна система контролю перетинання м'ячем лінії футбольних воріт.

Рішення IFAB і FIFA

За рішенням IFAB обидві технології GoalRef і Hawk-Eye пройшли тестування практикою на іграх Клубного чемпіонату світу в грудні 2012 в Японії та на Кубку конфедерацій 2013 в Бразилії. Після тестування ФІФА обрала оптичну технологію «GoalControl#GoalControl 4D» німецької фірми «GoalControl GmbH», яка була офіційно завпроваджена на Чемпіонаті світу 2014 в Бразилії.

Технічні умови та процедури

За рішенням ФІФА система застосовується виключно для лінії воріт, і тільки для визначення того, був забитий гол чи ні, а саме:

  • Сигнал ​​про те, що гол забитий, повинен бути негайним і автоматично підтверджуватись протягом однієї секунди;
  • Інформація ​​про забитий гол повідомляється тільки офіційній особі матчу (на наручному годиннику арбітра з'являється вібраційний та візуальний сигнал).

Кожна потенційна фірма-виробник може подати в ФІФА стандартну ліцензійну заяву на власне виробництво. При задоволенні технічних умов та тестових критеріїв виробник інсталює систему на стадіоні і ще раз її тестує. Після цього її приймає спортивна організація (власник стадіону, клуб), а фірма-виробник отримує від ФІФА в тех документації знак «FIFA Quality Pro»[1].

Система GoalRef

Докладніше: GoalRef

Система «GoalRef», створена в інституті Фраунгофера (Німеччина), працює на тому ж технологічному принципі, що і «магнітні ворота» в великих магазинах та супермаркетах — магнітному полі низької частоти, яке створює рамка воріт. Футбольний м'яч оснащується не мікрочипом, як іноді помилково стверджується, а трьома металевими кільцевими стрічками, які виконують функцію антен.

Коли м'яч повністю перетинає лінію воріт, їхнє магнітне поле змінюється і сигнал автоматично подається на годинник судді.

Система Hawk-Eye

Докладніше: Hawk-Eye

Технологія Hawk-Eye була створена в 1999 році британською фірмою Roke Manor Research Ltd. для крикету, згодом завпроваджена в тенісі, снукері, і нарешті модифікована для футболу. Вона фуннкціонує за допомогою декількох високошвидкісних відеокамер, що розташовані по периметру ігрового поля та охоплюють його під різними кутами, точно фіксуючи положення м'яча і переводячи зображення у режим 3D.

Для футболу передбачена комбінація з 12 відеокамер, інформація з яких надходить на центральний комп'ютер.

Встановлення системи коштує 300 000 € на кожний стадіон.

Система Goal Control-4D

Докладніше: GoalControl

Система «GoalControl-4D» німецької фірми 'GoalControl GmbH' заснована на синхронній дії 14 швидкісних телекамер, встановлених навкруги ігровога поля і націлених в сторону обох воріт. Положення м'яча безперервно і автоматично записуються в трьох вимірах, коли м'яч знаходиться поблизу лінії воріт. Якщо м'яч повністю перетинає лінію воріт, центральний комп'ютер переробляє інформацію менш ніж за секунду та передає закодований сигнал (вібрація та звук) на приймач годинника рефері[2].

Система також використовуєтья для показу відеоповторів моментів матчу з різних кутів.

Система була прийнята FIFA і вперше була офіційно застосована на Чемпіонаті Світу 2014 в Бразилії. Вона вперше довела свою ефективність 15 червня 2014 в проблемній ситуації в матчі Франція—Гондурас, коли після удару французького форварда Бензема на 72-й хвилині гри здавалося, що м'яч був накритий голкіпером гондурасської збірної на лінії власних воріт.

Встановлення системи «Goal Control» на кожному стадіоні коштує 250 000 €.

Позиція UEFA

Президент UEFA Мішель Платіні принципово проти встановлення систем — «з економічних міркувань».

Позиція національних федерацій

  • Англійська ліга —
  • Данська суперліга —
  • Німеччина: широка футбольна громадськість Німеччини з ентузіазмом підтримала технічне нововведення під загальним девізом «Уемблі — більше ніколи!». Президент DFB Вольфганг Нірсбах назвав рішення ФІФА «кроком у правильному напрямку», а президент Бундесліги Райнхард Раубаль — «першим важливим кроком у майбутнє футболу». Обидва вважають завпровадження системи в наступному сезоні Бундесліги неможливим, але реальним у турнірах ФІФА[3]. Всупереч попереднім повідомленням таблоїда «BILD am Sontag»[4], Німецька футбольна ліга (DFL) ще не прийняла остаточного рішення щодо встановлення систем TLT до ігрового сезону 2013/14. Рішення планується прийняти на черговому засіданні DFL в вересні 2012. Головним питанням є фінансування інсталяції нової технології для всіх 36 професійних клубів першої та другої бундесліги[5]. Німецька федерація попередньо обрала систему «GoalRef» як більш дешеву — 125.000 євро проти «Hawk-Eye» фірми Sony, яка коштує удвічі дорожче[6].

Критика

  • Оскільки система Hawk-Eye базується на оптичному контролі площини воріт, вона може «не помітити» м'яча, якщо на нього зверху ляже гравець.
  • В системі GoalRef невідомо, чи витримають імплантовані в м'яч антени удар великої сили, наприклад в перекладину воріт.

Найвідоміші прецеденти

Посилання

Виноски