Гліб Володимирович (князь рязанський): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
Створена сторінка: {{особа}} '''Гліб Володимирович''' (*д/н — 1219) — співкнязь рязанський у 12121219 роках.
 
Haida (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{особа}}
{{особа}}
'''Гліб Володимирович''' (*д/н — [[1219]]) — [[рязанські князі|співкнязь рязанський]] у [[1212]]—[[1219]] роках.
'''Гліб Володимирович''' (*д/н — [[1219]]) — [[рязанські князі|співкнязь рязанський]] у [[1212]]—[[1219]] роках.

== Життєпис ==
Старший син Володимира Глібовича, князя Пронського. Перша письмо згадкапро нього відноситься до 1195 року, коли був присутній у м. [[Владимир|Володимир]] на весіллі [[Костянтин Всеволодович|Костянтина]], сина [[Всеволод Юрійович Велике Гніздо|Всеволода Юрійовича]], великого князя Володимирського.

У 1196 році виступив на допомогу своєму тестю [[Давид Ростиславич|Давиду Ростиславичу]], князю Смоленському, у війні з [[Ярослав Всеволодович (князь чернігівський)|Ярославом Всеволодовичем]]. князем Чернігівським, й [[Ігор Святославич|Ігорем Святославичем]], князем Новгород-сіверським. Під час кампанії Гліб ледве уникнув полону.

У 1207 році після смерті стрийка Всеволода Глібовича розділив з рідними братами Олегом і Ізяславом та стриєчним братом [[Михайло Всеволодович (князь пронський)|Михайлом]] Пронське князівство. Невдовзі погиркався з Ізяславом і Михайлом. Останніх підтримав Роман Глібович, князь Рязанський, і князь Святослав Глібович Проннський. У відповідь Гліб з іншим братом Олегом звинуватив Романа і Святослава в зраді великому князю Всеволоду Юрійовичу, який викликав звинувачених до себе й запроторив до в'язниці.

Втім брат Ізяслав Володимирович тримався у Пронську, який взяли в облогу Гліб і Олег Володимировичі. На допомогу Ізяславу виступив [[Роман Ігорович (князь рязанський)|Роман Ігорович]], князь рязанський, але зазнав поразки. Невдовзі той потрапив у полон, а 1208 року Ізяслав втік до Чернігова. Втім спроба Гліба отримати Рязанське князівство не виправдалася — великий князь Всеволод Юрійович поставив там своім намісником сина [[Ярослав Всеволодович (князь владимирський)|Ярослава]]. Гліб і Олег залишилися Пронськими князями, до яких додався ще один брат Костянтин.

1212 року новий великий князь володимирський [[Юрій Всеволодович]] відновив князівську владу в Рязані, де співкнязями стали Роман Ігорович і Гліб Володимировичем. Поступово стосунки між ними погіршувалися. Для вирішення питань розподілу влади в Рязанському і Пронському князівствох було скликано княжий з'їзд в Ісадах. На той час Олег Володимирович помер й Рязань між собою оскаржували Роман і Гліб, а Пронськ — рідні брати Гліб, Костянтин, Ізяслав, їх стриєчні брати Михайло Всеволодович, Ростислав і Святослав Святославичі та Гліб Ігорович. Гліб і Костянтин Володимировичі тут за підтрмики половців підступно вбили усіх суперників.

Проте Глібу не вдалося захопити рязань, де отаборився [[Інгвар Ігорович]]. 1219 ркоу двічі за підтрмики великогок нязя Юрія Всеволодовича завдав поразки половцям, яких привів Гліб Володимирович. Після цього вті кдо половців, де невдовзі помер.

== Джерела ==
* Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский. — Т. 1. — С. 280.

[[Категорія:рязанські князі]]
[[Категорія:Пронські князі]]
[[Категорія:святославичі]]

Версія за 09:02, 12 серпня 2021

Гліб Володимирович
Помер 1219
Титул князь
Рід Рюриковичі
Батько Vladimir Glebovichd

Гліб Володимирович (*д/н — 1219) — співкнязь рязанський у 12121219 роках.

Життєпис

Старший син Володимира Глібовича, князя Пронського. Перша письмо згадкапро нього відноситься до 1195 року, коли був присутній у м. Володимир на весіллі Костянтина, сина Всеволода Юрійовича, великого князя Володимирського.

У 1196 році виступив на допомогу своєму тестю Давиду Ростиславичу, князю Смоленському, у війні з Ярославом Всеволодовичем. князем Чернігівським, й Ігорем Святославичем, князем Новгород-сіверським. Під час кампанії Гліб ледве уникнув полону.

У 1207 році після смерті стрийка Всеволода Глібовича розділив з рідними братами Олегом і Ізяславом та стриєчним братом Михайлом Пронське князівство. Невдовзі погиркався з Ізяславом і Михайлом. Останніх підтримав Роман Глібович, князь Рязанський, і князь Святослав Глібович Проннський. У відповідь Гліб з іншим братом Олегом звинуватив Романа і Святослава в зраді великому князю Всеволоду Юрійовичу, який викликав звинувачених до себе й запроторив до в'язниці.

Втім брат Ізяслав Володимирович тримався у Пронську, який взяли в облогу Гліб і Олег Володимировичі. На допомогу Ізяславу виступив Роман Ігорович, князь рязанський, але зазнав поразки. Невдовзі той потрапив у полон, а 1208 року Ізяслав втік до Чернігова. Втім спроба Гліба отримати Рязанське князівство не виправдалася — великий князь Всеволод Юрійович поставив там своім намісником сина Ярослава. Гліб і Олег залишилися Пронськими князями, до яких додався ще один брат Костянтин.

1212 року новий великий князь володимирський Юрій Всеволодович відновив князівську владу в Рязані, де співкнязями стали Роман Ігорович і Гліб Володимировичем. Поступово стосунки між ними погіршувалися. Для вирішення питань розподілу влади в Рязанському і Пронському князівствох було скликано княжий з'їзд в Ісадах. На той час Олег Володимирович помер й Рязань між собою оскаржували Роман і Гліб, а Пронськ — рідні брати Гліб, Костянтин, Ізяслав, їх стриєчні брати Михайло Всеволодович, Ростислав і Святослав Святославичі та Гліб Ігорович. Гліб і Костянтин Володимировичі тут за підтрмики половців підступно вбили усіх суперників.

Проте Глібу не вдалося захопити рязань, де отаборився Інгвар Ігорович. 1219 ркоу двічі за підтрмики великогок нязя Юрія Всеволодовича завдав поразки половцям, яких привів Гліб Володимирович. Після цього вті кдо половців, де невдовзі помер.

Джерела

  • Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. / Автор-составитель В. В. Богуславский. — Т. 1. — С. 280.