Габро: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Мітка: Посилання на сторінки неоднозначності
Рядок 35: Рядок 35:


== Різновиди ==
== Різновиди ==
По мінеральному набору розрізняються габро: [[анортозити]], [[норити]], [[троктоліти]]. Анортозити позбавлені темнокольорових мінералів, багаті на [[плагіоклаз]] (85-90 %). З них відомі [[лабрадорити]] — анортозити, або [[плагіоклазити]], що складаються здебільшого з [[лабрадор]]у. Вони часто мають красиву блакитнувату, фіолетову або зеленувату [[гра кольорів|гру кольорів]], пов'язану з оптичними властивостями лабрадора, званими [[іризація|іризацією]]. Норити — габро, що містить крім моноклінного, ще й ромбічний [[піроксен]] в помітних кількостях. Троктоліти — це габро, що складається тільки з плагіоклазу та [[олівін]]у. Габро, що містить у помітних кількостях олівін (> 5 %) називається олівіновим габро.
По мінеральному набору розрізняються габро: [[анортозити]], [[норит]]и, [[троктоліт]]и. Анортозити позбавлені темнокольорових мінералів, багаті на [[плагіоклаз]] (85-90 %). З них відомі [[лабрадорити]] — анортозити, або [[плагіоклазити]], що складаються здебільшого з [[лабрадор]]у. Вони часто мають красиву блакитнувату, фіолетову або зеленувату [[гра кольорів|гру кольорів]], пов'язану з оптичними властивостями лабрадора, званими [[іризація|іризацією]]. Норити — габро, що містить крім моноклінного, ще й ромбічний [[піроксен]] в помітних кількостях. Троктоліти — це габро, що складається тільки з плагіоклазу та [[олівін]]у. Габро, що містить у помітних кількостях олівін (> 5 %) називається олівіновим габро.


Габро анальцимове, — [[інтрузивна гірська порода]], те ж, що й [[тешеніт]].
Габро анальцимове, — [[інтрузивна гірська порода]], те ж, що й [[тешеніт]].

Версія за 08:40, 28 грудня 2021

Габро
Зразок габро з масиву Rock Creek Canyon, східна Сьєрра-Невада (США), Каліфорнія
Загальні відомості
Мінеральний склад основний плагіоклаз, піроксен, олівін/рогова обманка
Генезис магматичний, інтрузивний
Кислотність основна
Ідентифікація
Колір чорний, темно-зелений, рідше плямистий
Текстура масивна, однорідна
Густина 2,8—3,2 г/см³
Використання
облицювальне каміння, бруківка, щебінь

CMNS: Габро у Вікісховищі

Га́бро — магматична інтрузивна рівномірнозерниста порода, що складається з основного плагіоклазу, моноклінного піроксену, олівіну або рогової обманки.

Мінеральний склад і властивості

Другорядні мінерали: титаномагнетит, біотит, нефелін та інші фельдшпатоїди, іноді кварц і ортоклаз.

Характерні акцесорні мінерали: апатит, піротин, плеонаст, хроміт і пікотит.

Густина 2,8—3,2.

Текстура масивна, однорідна.

Колір чорний, темно-зелений, рідше плямистий.

Габро — глибинний аналог базальту.

Різновиди

По мінеральному набору розрізняються габро: анортозити, норити, троктоліти. Анортозити позбавлені темнокольорових мінералів, багаті на плагіоклаз (85-90 %). З них відомі лабрадорити — анортозити, або плагіоклазити, що складаються здебільшого з лабрадору. Вони часто мають красиву блакитнувату, фіолетову або зеленувату гру кольорів, пов'язану з оптичними властивостями лабрадора, званими іризацією. Норити — габро, що містить крім моноклінного, ще й ромбічний піроксен в помітних кількостях. Троктоліти — це габро, що складається тільки з плагіоклазу та олівіну. Габро, що містить у помітних кількостях олівін (> 5 %) називається олівіновим габро.

Габро анальцимове, — інтрузивна гірська порода, те ж, що й тешеніт.

Поширення

Габро формує лаколіти, лополіти, інтрузивні поклади, дайки і штоки.

Масиви габро зустрічаються як в континентальних, так і в океанічних областях і мають різний вік починаючи з архейського.

В Україні є в межах Українського щита, зокрема Коростенського плутону; на Кіровоградському блоці — у Корсунь-Новомиргородському плутоні й на Приазовському блоці — долинах рр. Кальміусу та Кальчика. Родовища габро — в Житомирській обл. (Головинське, Турчинське, Рудня Шляхова та ін.).

Використання

Використовується як облицювальний і штучний камінь, щебінь.

Різновид габро — лабрадорит — декоративний будівельний матеріал.

Див. також

Література