Трагедія села Гончий Брід: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[очікує на перевірку][очікує на перевірку]
Вилучено вміст Додано вміст
Erin Vaxx (обговорення | внесок)
Виправити сторінки
Мітка: перше редагування
Рядок 35: Рядок 35:
[[Категорія:Волинська трагедія]]
[[Категорія:Волинська трагедія]]
[[Категорія:Воєнні злочини поляків]]
[[Категорія:Воєнні злочини поляків]]
[[Категорія:Масові вбивства в Україні]]

Версія за 18:46, 27 червня 2022

Трагедія села Гончий Брід — масове вбивство понад 60 мирних українців села Гончий Брід, скоєне в січні 1944 року польським загоном Армії Крайової. Поляки пограбували село, знищивши до 40 садиб.[1]

Історія

Станом на 5 жовтня 1940 року в селі Гончий Брід, яке тоді належало до Голобського району, налічувалося 140 дворів і проживало 759 душ. У часи Другої світової війни поблизу цього села (в урочищі Засмики) була база польської Армії Крайової, звідки вона вчиняла рейди на українські села. Напади поляків на село Гончий Брід почалися у листопаді 1943 р. і повторювалися у січні та березні 1944 р. За свідченнями очевидців, усього у селі Гончий Брід від рук поляків загинуло 73 українці.

Найкривавішим для мешканців Гончого Броду став січень 1944, коли на третій день свята Водохреща поляки з Армії Крайової напали на село. Місцеві жителі святкували, тому спали довше, а отже, село було захоплене зненацька. Перші групи поляків з’явилися з лісу з боку Вівчицька. Жителі Гончого Броду втікали на другий кінець села. По них стріляли. Дехто був напівголий. Лунали крики, зойки, ридання. Поляки вривалися в оселі, грабували все, що трапляло під руку, виводили з хлівів коней, запрягали і на підводи вантажили награбоване. Група нападників відімкнула церкву і вилізла на дзвіницю. Звідти село було видно як на долоні. Сільчани не знали про те і бігли у напрямку церкви, бо там недалеко могилки, дерева і дорога на село Дроздні. Та по втікачах відкрили вогонь. Люди у відчаї кидалися з одного боку в інший, потрапляючи під ворожі кулі.

Поляки пограбували село, знищили до 40 садиб і розстріляли понад 60 мирних українців.

Примітки

  1. Волинська трагедія: 70 років потому. ukurier.gov.ua. Урядовий кур'єр. Процитовано 8 листопада 2019.

Література

  • Волинь і Холмщина 1938 - 1947 рр. Польсько-українське протистояння та його відлуння / Ред.кол.: Я.Ісаєвич, М.Литвин, В.Расевич; Упор.Я.Ісаєвич, О.Вовк, І.Пусько та інші. — Львів, 2003. — С. 579-584. — ISBN 966-02-2291-2.

Посилання