Національний екологічний центр України: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Джерела: + {{Ізольована стаття}}, за допомогою AWB
Рядок 51: Рядок 51:


[[Категорія:Екологія]]
[[Категорія:Екологія]]
{{Ізольована стаття}}

Версія за 08:32, 10 березня 2010

Емблема НЕЦУ

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) був заснований 30 серпня 1991 р. Це одна з перших екологічних громадських неприбуткових організацій національного рівня, зареєстрованих у незалежній Україні. Нині НЕЦУ має 24 територіальних відділення, що діють по всій Україні. У 2003 р. було відновлено діяльність Молодіжного відділення НЕЦУ.

Засновники НЕЦУ

  • Антоненко Володимир Степанович, 1954 року народження, ЗАТ “Страхова компанія “Брама життя”, директор
  • Гардашук Тетяна Василівна, 1958 р. народження, кандидат філософських наук, Голова товариства «Зелена Україна»
  • Глеба Юрій Юрійович, 1949 р. народження, доктор біологічних наук, профессор, Інститут клітинної біології та генетичної інженерії НАН України
  • Голубець Михайло Андрійович, 1930 р. народження, директор Інституту екології Карпат НАН України, академік НАН України
  • Заєць Іван Олександрович, 1952 р. народження, народний депутат України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
  • Мовчан Ярослав Іванович, 1957 р. народження, кандидат біологічних наук, директор департаменту Міністерства охорони навколишнього природного середовища України
  • Сандуляк Леонід Іванович, 1937 р. народження, професор кафедри “Екології і права” Чернівецького факультету Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут”, співавтор Акту проголошення незалежності України 1991 р.
  • Свіженко Віктор Олексійович, 1947 р. народження, директор департаменту науково-технологічного розвитку Міністерства освіти і науки України
  • Рубан Юрій Григорович, 1958 р. народження, директор Національного інституту стратегічних досліджень
  • Шеляг – Сосонко Юрій Романович, 1933 р. народження, академік НАН України, Інститут ботаніки ім.. М. Г. Холодного НАН України, президент Всеукраїнського комітету сприяння діяльності ЮНЕП в Україні

Діяльність

НЕЦУ ставить собі на меті створення здорового довкілля та поліпшення якості життя людей в Україні, намагається донести позиції фахівців в охороні довкілля до посадовців які приймають рішення у різних галузях господарства.

Значна частка роботи НЕЦУ пов’язані зі збереженням природи України через створення нових природоохоронних об’єктів та відстоювання недоторканності існуючих.

НЕЦУ також намагається вплинути на енергетичну політику, розуміючи, що саме новітні підходи до розбудови енергетичного сектора створять умови для розвитку країни без негативних наслідків для довкілля.

Нарешті, НЕЦУ відстоює позицію, що кошти платників податків не повинні використовуватися на будівництво об’єктів зі значним негативним впливом на населення та навколишнє середовище, і намагається вплинути на рішення про фінансування проектів міжнародними фінансовими організаціями.

Партнери

З 1996 року НЕЦУ є членською організцією мережі CEE Bankwatch Network[1], що здійснює моніторинг діяльності міжнародних фінансових установ у Центральній та Східній Європі. Особливу увагу наших співробітників привертають проекти банків розвитку у енергетиці. Зараз саме з НЕЦУ йде координація роботи Bankwatch по поліпшенню політик Європейського банку реконструкції та розвитку і проекту підтримки організацій на Кавказі та в Середній Азії. Додаткову інформацію про діяльність мережі ви знайдете на сайті CEE Bankwatch Network.

НЕЦУ є членом Міжнародного союзу охорони природи(IUCN)[2], який допомагає знаходити практичні рішення найбільш насущних проблеми навколишнього середовища та розвитку. МСОП підтримує наукові дослідження, здійснює проекти на місцях по всьому світу і співпрацює з урядами, неурядовими організаціями, установами Організації Об’єднаних Націй, компаніями та місцевими громадами з метою розробки та здійснення політики, законодавства та застосування передової практики.

НЕЦУ є членом Української річкової мережі[3] - добровільного об’єднання громадян, неурядових організацій (НУО) та місцевих громад, метою якого є сприяння поліпшенню екологічного стану річок, а також позитивним змінам в екологічній політиці України у галузі охорони і збереження річок.

Посилання

Джерела

Національний екологічний центр України