Граф (титул): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SieBot (обговорення | внесок)
м робот додав: fa:کنت (لقب)
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м робот додав: ms:Count
Рядок 60: Рядок 60:
[[lt:Grafas (titulas)]]
[[lt:Grafas (titulas)]]
[[lv:Grāfs]]
[[lv:Grāfs]]
[[ms:Count]]
[[nds:Graaf]]
[[nds:Graaf]]
[[nl:Graaf (titel)]]
[[nl:Graaf (titel)]]

Версія за 04:53, 2 липня 2010

Геральдична корона графа

Граф (від нім. Graf; лат. comes (букв.: «супутник»), фр. comte, англ. earl або count) — в Раннє Середньовіччя в Західній Європі королівська посадова особа.

Короткі відомості

Титул виник в IV столітті в Римської імперії і спочатку привласнювався вищим сановникам (наприклад, лат. comes sacrarum largitionum — головний скарбник).

Європа

У Франкської державі граф володів з другої половини VI століттяа в своєму округу-графстві судовою, адміністративною і військовою владою. За ухвалою Карла II Лисого (Керсийський капітулярій, 877) посада і володіння графа стали спадковими.

Англійське earl (з скандинавського jarl) спочатку позначало вищу посадову особу, але з часів норманських королів перетворилося на почесний титул.

У період феодальної роздробленості граф — феодальний володар графства, потім (з ліквідацією феодальної роздробленості) титул вищого дворянства (жінка — графиня). Як титул формально продовжує зберігатися в більшості країн Європи з монархічною формою правління.

У Польщі титул графа (пол. Hrabia) міг надаватися королем, закордонними монархами, а пізніше і сеймом. Титул ліквідовано згідно з Березневою конституцією 1921 року.

Росія

У Російські імперії титул ввів Петро I (першим його отримав в 1706 р. Борис Петрович Шереметєв). Наприкінці 19 століття було понад 300 графських родів. Графський титул у Росії ліквідовано Декретом ВЦВК і Раднаркому від 11 листопада 1917 року.

Японія

Титул графа (яп. 伯爵, はくしゃく, хакусяку) в Японії використовувався протягом 18691947 років. Особи, які мали цей титул належали до стану титулованої шляхти кадзоку.

Дивіться також