Корпусний комісар: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
мНемає опису редагування
Рядок 26: Рядок 26:
* [http://army.armor.kiev.ua/titul/rus_8.shtml Рабоче-Крестьянская Красная Армия 1940-1942 гг.]
* [http://army.armor.kiev.ua/titul/rus_8.shtml Рабоче-Крестьянская Красная Армия 1940-1942 гг.]


[[Категорія:Військові звання]]
[[Категорія:Військові звання СРСР]]
[[Категорія:Збройні сили СРСР]]
[[Категорія:Збройні сили СРСР]]
[[Категорія:КПРС]]
[[Категорія:КПРС]]

Версія за 12:00, 3 липня 2010

Петлиця на шинель корпусного комісара з 1935
Знак розрізнення корпусного комісара
Нарукавна нашивка корпусного комісара

Корпусни́й коміса́р — військове звання вищого військово-політичного складу збройних сил Радянського Союзу з 1935 до 1942. Вище за рангом ніж дивізійний комісар, але нижче за армійський комісар 2-го рангу. Дорівнювало військовому званню комкор.

Історія

У 1935 році з введенням персональних звань вищого командного складу були введені також спеціальні звання для політробітників: «молодший політрук», «політрук» і «старший політрук», що відповідали загальним військовим званням «лейтенант», «старший лейтенант» і «капітан». Старші політробітники мали спеціальні звання із словом «комісар»: «батальйонний комісар» (майор), «полковий комісар» (полковник), «дивізійний комісар» (комдив) тощо (у дужках надані відповідні загальні військові звання).

Для звання корпусний комісар був встановлений знак розрізнення в три ромба в петлиці, як у комкора.

Військовослужбовці вищого політичного складу мали на обох рукавах вище за обшлаг або манжету однакові для всіх звань червоні суконні зірки діаметром 55 мм. Зірки по краю обшивалися червоною шовковою ниткою, а в центрі мали вишиті золотистою ниткою серп і молот.

Рішенням ДКО від 9 жовтня 1942 року в армії і на флоті була ліквідована система військових комісарів, і всім їм надаються командні звання. Причому звання надавалися на ступінь нижче. Так наприклад, якщо раніше молодший політрук дорівнював лейтенантові, то нове звання йому надавалося - молодший лейтенант. Різко було скорочено число політичних посад. Частина вчорашніх політруків і комісарів призначалися заступниками командирів по політчастині (від роти і вище), частина була переведена на командні посади. Якщо раніше політрук або комісар користувалися рівною з командиром владою в підрозділі, частині, то тепер вони стали заступниками командирів.

Див. також

Джерела