Сорокопуд сірий: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{в роботі}}
{{Taxobox
{{Taxobox
| color = pink
| color = pink
Рядок 31: Рядок 30:


== Зовнішній вигляд ==
== Зовнішній вигляд ==
[[Файл:Greatgreyshrike.JPG|thumb|left|200px|Дорослий самець та самка (вгорі) підвиду ''L. e. excubitor'' з молодим птахом (внизу)]]


Зверху сірий, на голові чорна смуга, яка проходить через очі; низ білий, з сірим відтінком; крила та хвіст чорні, на крилі біла пляма. У молодих птахів верх з бурим відтінком, низ з хвилеподібною темною строкатістю; [[дзьоб]] буруватий, на кінці темний. Загальна довжина тіла — близько 240 мм, маса тіла — 57–80 г.
Зверху сірий, на голові чорна смуга, яка проходить через очі; низ білий, з сірим відтінком; крила та хвіст чорні, на крилі біла пляма. У молодих птахів верх з бурим відтінком, низ з хвилеподібною темною строкатістю; [[дзьоб]] буруватий, на кінці темний. Загальна довжина тіла — близько 240 мм, маса тіла — 57–80 г.
Рядок 59: Рядок 59:
[[Категорія:Птахи України]]
[[Категорія:Птахи України]]
[[Категорія:Тварини, занесені до Червоної книги України]]
[[Категорія:Тварини, занесені до Червоної книги України]]

[[ar:الأسرد]]
[[be:Саракуш шэры]]
[[be-x-old:Шэры саракуш]]
[[br:Pig-spern c'hris]]
[[bg:Сива сврачка]]
[[ca:Botxí septentrional]]
[[cs:Ťuhýk šedý]]
[[de:Nördlicher Raubwürger]]
[[hy:Մոխրագույն շամփրուկ]]
[[en:Great Grey Shrike]]
[[et:Hallõgija]]
[[eo:Granda lanio]]
[[fr:Pie-grièche grise]]
[[gl:Picanzo real setentrional]]
[[lt:Plėšrioji medšarkė]]
[[hu:Nagy őrgébics]]
[[mr:भुरा खाटीक]]
[[nl:Klapekster]]
[[ja:オオモズ]]
[[no:Varsler (fugl)]]
[[pcd:Agache-écreuhèle grise]]
[[pl:Srokosz]]
[[ru:Серый сорокопут]]
[[sah:Таллан кэрэ]]
[[sk:Strakoš veľký]]
[[fi:Isolepinkäinen]]
[[sv:Varfågel]]
[[tr:Büyük örümcek kuşu]]
[[zh:灰伯劳]]

Версія за 17:11, 17 липня 2010

Сорокопуд сірий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Сорокопудові (Laniidae)
Рід: Сорокопуд (Lanius)
Вид: Сорокопуд сірий
9 подвидов
Lanius excubitor
Linnaeus, 1758
Поширення у світі Жовтий: тільки влітку Зелений: круглорічно Блакитний: тільки взимку
Поширення у світі
Жовтий: тільки влітку
Зелений: круглорічно
Блакитний: тільки взимку
Синоніми
Lanius borealis
Посилання
Вікісховище: Lanius excubitor
ITIS: 178511
МСОП: 103718932
NCBI: 158049

Сорокопуд сірий (Lanius excubitor) – птах родини Сорокопудові (Laniidae) ряду Горобцеподібні (Passeriformes), один з 4 видів роду у фауні Украни.

Більшість птахів, що гніздяться в Україні належать до підвиду L. e. homeyeri, менша частина — до перехідної форми між цим підвидом та номінативним L. е. excubitor. В Україні – рідкісний гніздовий, небагаточисельний під час сезонних кочівель та взимку.

Зовнішній вигляд

Дорослий самець та самка (вгорі) підвиду L. e. excubitor з молодим птахом (внизу)

Зверху сірий, на голові чорна смуга, яка проходить через очі; низ білий, з сірим відтінком; крила та хвіст чорні, на крилі біла пляма. У молодих птахів верх з бурим відтінком, низ з хвилеподібною темною строкатістю; дзьоб буруватий, на кінці темний. Загальна довжина тіла — близько 240 мм, маса тіла — 57–80 г.

Ареал виду та його поширення в Україні

Ареал охоплює Північну Америку, Азію, Європу та Північну Африку. Через територію України проходить південна межа гніздового ареалу. Гніздиться в усіх поліських (Волинська, Рівненська, Житомирська, Київська, Чернігівська і Сумська) та прикарпатських областях (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька і Закарпатська). Є інформація про випадки гніздування на Полтавщині, Хмельниччині та Вінниччині. В осінньо-зимовий період трапляється на всій території України.

Чисельність і причини її зміни

В Україні оцінюється в 500–1000 пар або в 900–1200 пар в 1988 р. (Cramp, 1993). Основна частина українського гніздового угруповання зосереджена у Волинському Поліссі. Протягом практично всього ХХ ст. чисельність птахів, що гніздилися в Україні була надзвичайно низькою. З 1980 рр. спостерігається помітне збільшення чисельності у Поліссі та значне розширення гніздової частини ареалу.

Особливості біології

Моногамний вид. Період гніздування квітень – липень. Найоптимальнішими для гніздування є зволожені біотопи (болота, луки), де є масиви чагарників чи окремі кущі. Гніздиться також на великих лісових галявинах, згарищах, лісосіках, узліссі. Гнізда влаштовує на кущах чи невеличких деревах. У кладці зазвичай 5–7 яєць, рідше 8–9. Інкубація триває близько 15 діб. Пташенята залишають гніздо у віці 19–20 днів, а стають самостійними ще через 2 тижні. Перші молоді льотні птахи трапляються вже в середині червня. Основу живлення складають великі комахи, ящірки, дрібні птахи, мишоподібні гризуни. Осіло-кочовий вид. Восени та взимку частина птахів переміщується в південному напрямку, досягаючи південних областей України. Кочівлі тривають протягом жовтня – березня.

Охорона

Має несприятливий охоронний статус в Європі (категорія SPEC 3). Включено до Бернської конвенції (Додаток ІІ). Занесено до Червоної книги України (1994, 2009). Охороняється у НПП Шацькому, «Прип’ять-Стохід», Карпатському біосферному заповіднику, природних заповідниках Поліському, Рівненському та «Розточчя».

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: відомі окремі випадки розмноження у неволі.

Посилання

Полуда А.М. Сорокопуд сірий // Червона книга України. Тваринний світ / За ред. І.А. Акімова. – К.: Глобалконсалтинг, 2009. – С. 477.