Румунська греко-католицька церква: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
K Starfix (обговорення | внесок)
→‎Сучасний стан: хто сюди ботів статті писати пускає?
Рядок 16: Рядок 16:


== Сучасний стан ==
== Сучасний стан ==
Румунська католицька церква має статус [[Верховний архієпископ|Верховного Архиєпископства]]. Повна його назва - «Верховного Архиєпископства Фагараш і Альба Юлія". За даними ватиканського [[Annuario Pontificio]] в [[2007]] у налічувалося більше 776 000 парафіян<ref>[http://www.cnewa.org/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat08.pdf Annuario Pontificio −2007]</ref>, але за переписом населення Румунії, проведеним в [[2002]] році, греко-католиків було всього 191 556 осіб<ref>[http://www.edrc.ro/recensamant.jsp Дані перепису]</ref>. Довідник catholic-hierarchy приводить цифру в 758 тисяч чоловік<ref>[http://www.catholic-hierarchy.org/diocese/dfaga.html Статистика церкви на сайте catholic-hierarchy]</ref>. Більшість парафіян церкви зосереджено в північно-західних регіонах країни.
Румунська католицька церква має статус [[Верховний архієпископ|Верховного Архиєпископства]]. Повна його назва - «Верховне Архиєпископство Фагараш і Альба Юлія". За даними ватиканського [[Annuario Pontificio]] в [[2007]] році налічувалося більше 776 000 парафіян<ref>[http://www.cnewa.org/source-images/Roberson-eastcath-statistics/eastcatholic-stat08.pdf Annuario Pontificio −2007]</ref>, але за переписом населення Румунії, проведеним в [[2002]] році, греко-католиків було всього 191 556 осіб<ref>[http://www.edrc.ro/recensamant.jsp Дані перепису]</ref>. Довідник catholic-hierarchy приводить цифру в 758 тисяч чоловік<ref>[http://www.catholic-hierarchy.org/diocese/dfaga.html Статистика церкви на сайте catholic-hierarchy]</ref>. Більшість парафіян церкви зосереджено в північно-західних регіонах країни.


Верховному Архиєпископства підпорядковані чотири єпархії - [[Орадя]], [[Лугож]], [[Клуж (жудець)|Клуж-Герла]], [[Марамуреш]]. У США існує окрема єпархія румунських греко-католиків - Єпархія святого Георгія.
Верховному Архиєпископству підпорядковані чотири єпархії - [[Орадя]], [[Лугож]], [[Клуж (жудець)|Клуж-Герла]], [[Марамуреш]]. У США існує окрема єпархія румунських греко-католиків - Єпархія святого Георгія.


З [[1994]] року церкву очолює архієпископ [[Лучіан Мурешан]], з 2005 року носить титул Верховного архієпископа. Резиденція глави церкви знаходиться у місті [[Блаж]]. Богослужіння в церкві ведеться на [[румунська мова|румунською мовою]].
З [[1994]] року церкву очолює архієпископ [[Лучіан Мурешан]], з 2005 року носить титул Верховного архієпископа. Резиденція глави церкви знаходиться у місті [[Блаж]]. Богослужіння в церкві ведеться [[румунська мова|румунською мовою]].


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 12:35, 24 вересня 2010

Румунська греко-католицька церква (рум. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, «румунська церква, з'єднана з римом, греко-католицька») - одна з східно-католицьких церков, що дотримуються візантійського обряду. Чотири єпархії церкви розташовані на території Румунії та одна - на території США. Одна з чотирьох східних католицьких церков, що носять статус Верховного Архієпископства.

Історія

Після поразки турків в під Віднем у 1683 році значна частина раніше займаних ними територій відійшла до Австрійської держави, в тому числі і Трансільванія. Імператор Австрії Леопольд I підтримував ідею унії православних румунів Трансільванії з Римом. В 1700 році значна частина трансільванських румунів на чолі з єпископом Опанасом Ангелом увійшли у повне спілкування з Святим Престолом. Греко-католики Трансільванії були об'єднані в дві єпархії та підпорядковані латинському єпископу угорського міста Естергом. З 1737 року центром греко-католицької церкви Румунії стало місто Блаж.

В 1744 року в Трансільванії спалахнуло антиуніатські повстання, у результаті в 1759 році імператриця Марія Терезія дозволила створення в Трансільванії православної єпархії, після чого частина греко-католиків знову перейшли в православ'я. Православна єпархія входила до складу сербської Карловацької митрополії і до 1810 року очолювалася етнічними сербами.

В 1853 році румунська греко-католицька церква була підвищена в статусі до митрополії, яка об'єднувала чотири єпархії.

Після Першої світової війни Трансільванія була приєднана до Румунії, і територія греко-католицької митрополії поширилася на всю цю країну. На початок Другої світової війни до церкви входило більше півтора мільйона чоловік.

Після приходу до влади комуністичного режиму церква зазнала жорстоким гонінням. В 1948 році вона була юридично ліквідована, а все майно передано Румунській православній церкві. Шість єпископів були арештовані, п'ять з них незабаром померли у в'язниці, а шостий - Юлій Хосса помер у 1970 році в монастирі під домашнім арештом. Вже після смерті Хосса папа Павло VI оголосив, що він був кардиналом In pectore. Церква існувала тільки в підпіллі.

Кількість греко-католиків в Румунії за даними перепису 2002

1982 року для румунських емігрантів у США був сформований апостольський екзархат, з 1987 року він отримав статус єпархії. Після падіння режиму Чаушеску греко-католики Румунії змогли вийти з підпілля. В 1990 році папа Іван Павло II призначив предстоятелів п'яти відтворених єпархій. Як і в Україні, у Румунської греко-католицької церкви виникли конфлікти з православними через власність, що належала їм до 1948 року. 16 грудня 2005 року папа Бенедикт XVI надав церкві статус Верховного Архиєпископства.

Сучасний стан

Румунська католицька церква має статус Верховного Архиєпископства. Повна його назва - «Верховне Архиєпископство Фагараш і Альба Юлія". За даними ватиканського Annuario Pontificio в 2007 році налічувалося більше 776 000 парафіян[1], але за переписом населення Румунії, проведеним в 2002 році, греко-католиків було всього 191 556 осіб[2]. Довідник catholic-hierarchy приводить цифру в 758 тисяч чоловік[3]. Більшість парафіян церкви зосереджено в північно-західних регіонах країни.

Верховному Архиєпископству підпорядковані чотири єпархії - Орадя, Лугож, Клуж-Герла, Марамуреш. У США існує окрема єпархія румунських греко-католиків - Єпархія святого Георгія.

З 1994 року церкву очолює архієпископ Лучіан Мурешан, з 2005 року носить титул Верховного архієпископа. Резиденція глави церкви знаходиться у місті Блаж. Богослужіння в церкві ведеться румунською мовою.

Примітки

Посилання