Моральна стійкість: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Roman Z (обговорення | внесок)
Roman Z (обговорення | внесок)
Рядок 2: Рядок 2:


==Стійкість у біді==
==Стійкість у біді==

{{Велика це людина, що, впавши з вершини могутності, сміливо йде по рівній землі; велика й тим, що, пригнічена зливою лих, зносить тягар втраченої влади, не схиляючи голови і не змінюючись, а переможена лихом, гордо несе своє горе [927 — 933].}} Різні сентенції. [[Феофан Прокопович]]. Філософські твори.


==Стійкість держави і народу==
==Стійкість держави і народу==

Версія за 22:08, 20 лютого 2007

Стійкість - (латинською: Fortitudo;англійською: fortitude) - моральна якість та чеснота, проявляється у незламності і силі духу.

Стійкість у біді

{{Велика це людина, що, впавши з вершини могутності, сміливо йде по рівній землі; велика й тим, що, пригнічена зливою лих, зносить тягар втраченої влади, не схиляючи голови і не змінюючись, а переможена лихом, гордо несе своє горе [927 — 933].}} Різні сентенції. Феофан Прокопович. Філософські твори.

Стійкість держави і народу

Стійкість окремих складових моральних відносин зна­ходить відображення у звичаях, традиціях, ритуалах тощо. Моральна стійкість – природний ворог страху. Найважливішим джерелом високого морального стану є впевненість та оптимізм.

Цитати про стійкість

  • ''Тут Крішна Арджуні сказав: “Хто зневажив бажання, Хто, стійкість здобувши, заглибився у споглядання, В біді не здригнувся, згасив задоволення, спрагу, Хто пристрасть зборов і не знає ні гніву, ні страху, Не відає втіхи, ні горя, ні болю й тривоги -- Такий от шукає до йоги прямої дороги. Стійкий, хто чуття від предметів чуття відвертає, Як тіло своє черепаха у панцир втягає. Для того, хто вищого прагне, зникають предмети, Лише залишається смак -- пізнавати прикмети. Бгагавадгіта (Божественна пісня, з санскриту).
  • “''Безстрашність і стійкість, -- вів Крішна, -- у вивченні йоги, Жертовність і самовладання, подвижництво строге, Вгамованість, умиротворенність, м'якість, правдивість, Відреченість, скромність, незлобність і некорисливість, Терплячість, бадьорість, незламність, відсутність гордині. - Бгагавадгіта (Божественна пісня, з санскриту).
  • Та стійкість, якою підтримує йога одвічно. Діяльність і силу чуття -- це є стійкість саттвична. Ту стійкість, яка тільки користі й вигоді служить, Зови зацікавленою і шкідливою, мужній. Та стійкість, яка не освітлена сяйвом науки, Є темною стійкістю, повною страху і муки. - Бгагавадгіта (Божественна пісня, з санскриту).