Дорожні роботи: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
+ {{Стаття, з якої нема посилань}} за допомогою AWB
Рядок 13: Рядок 13:


== Сезонні роботи з утримання доріг ==
== Сезонні роботи з утримання доріг ==

[[Файл:Sneeuwschuiver.jpg|thumb|Прибирання [[сніг]]у.]]


Зимове утримання:
Зимове утримання:

Версія за 19:18, 3 лютого 2011

Утримання доріг — комплекс робіт, в результаті яких підтримується транспортно-експлуатаційний стан дороги, дорожніх споруд, смуги відведення, елементів облаштування дороги, організації та безпеки руху, які відповідають вимогам державних стандартів.

Утримання доріг відповідальний і трудомісткий процес, який вимагає наявності спеціалізованої дорожньої техніки і кваліфікованих робітників. З яких би надстійкіх і міцних сучасних матеріалів не була б виготовлена дорожня поверхня, з часом, під впливом інтенсивного дорожнього руху, негативного впливу погодних умов і безлічі інших різних факторів, вона починає руйнуватися, і втрачає свої колишні технічні якості, внаслідок чого знижується загальна ефективність і безпека дороги.

Утримання автомобільних доріг передбачає підтримання належного технічного стану дороги, елементів облаштування та прилеглої території. Незалежно від призначення і розташування дороги — забезпечення її ефективності та безпеки повністю залежить від її якісного утримання. До поняття «утримання дороги» входить великий спектр найрізноманітніших робіт, спрямованих на обслуговування, ремонт та облаштування автомобільних доріг. Практично будь-які ремонтно-будівельні дорожні роботи, які проводяться після введення дороги в експлуатацію, можна віднести до поняття ремонту та утримання автомобільних доріг.

Планові роботи з утримання доріг

Здебільшого роботи з утримання доріг — це рутинні, трудомісткі, але досить прості операції, пов'язані з оглядом складових частин і ділянок дороги і усуненням помічених несправностей. Ремонт і утримання автомобільних доріг це, як правило, регулярне періодичне обслуговування за заздалегідь визначеним графіком.

Залежно від виду робіт з утримання доріг часовий проміжок між їх виконаннями може становити від декількох днів до декількох років. Найбільш частими плановими роботами з утримання автомобільних доріг є обслуговування узбіч, дорожніх водовідводів і елементів облаштування автодороги. Сюди входить очищення узбіч і водовідводів від сміття і рослинності, а також спостереження за технічним станом елементів облаштування дороги. Прибирання елементів облаштування доріг є важливою складовою в утриманні автомобільних доріг, і повинне виконуватися регулярно для підтримки безпеки на дорогах. До утримання автомобільних доріг належать також і ремонтні роботи з усунення тріщин, ям, вибоїн та інших дефектів дорожнього полотна. Ці ремонтно-дорожні роботи можуть виконуватися аварійно при виникненні серйозних дефектів або періодично під час планових ремонтних робіт.

Сезонні роботи з утримання доріг

Прибирання снігу.

Зимове утримання:

  • Механізовані роботи: підмітання снігу з проїзної частини і тротуарів, видалення накату, розширення проїзної частини (від снігу), посипання проїжджої частини і тротуарів протиожеледними матеріалами, вивезення снігу;
  • Ручні роботи: очищення від снігу і полою тротуарів, сходів, місць біля бордюру, посипання піском.

Літнє утримання: — Механізовані роботи: підмітання проїзної частини доріг, тротуарів і заїзних кишень, мийка та полив проїжджої частини і заїзних кишень, планування узбіч, вивезення сміття;

— Ручні роботи: прибирання бруду біля борту, прибирання крупного сміття з доріг, узбіч, тротуарів та газонів, косіння трави з газонів, очищення урн, очищення колодязів та колекторів зливової каналізації, мийка профільного та інших огороджень, зрізка грунту з газонів і порослі, нанесення зношеної дорожньої розмітки, встановлення протиоскоростних валів і відсутніх знаків.

Відповідальність за стан доріг

Відповідальність за утримання і поточний ремонт автомобільних доріг місцевого значення, внутрішньоквартальних та внутрідворових територій та проїздів, доріг у мікрорайонах приватної забудови, об'єктів озеленення загального користування, фонтанів в межах населенних пунктів несуть комунальні підприємста.

Відповідальність за стан вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, відповідно дл статті 21 Закону України "Про автомобільні дороги" несуть органи місцевого самоврядування, що управляють функціонуванням та розвитком міст.

Джерела

Посилання

Закон України "Про автомобільні дороги"