Матута: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
DixonDBot (обговорення | внесок)
м r2.6.5) (робот додав: pl:Mater Matuta
оформлення
Рядок 1: Рядок 1:
'''МАТУ́ТА''' ({{lang-la|Matuta}}), чи '''Матер Матута''' (Mater Matuta) — давньоітальська богиня весни і ранку; відала також дітонародженням. На честь М. в червні справляли свято [[Матралія]], на яке приходили жінки, тримаючи на руках дітей своїх сестер. Рабиням заборонялося брати участь у матроналіях. Під кінець республіки М. ототожнювали з [[Левкотея|Левкотеєю]] та вважали покровителькою мореплавства і гаваней.
'''Мату́та''' ({{lang-la|Matuta}}), чи '''Матер Матута''' (Mater Matuta) — давньоітальська богиня весни і ранку; відала також дітонародженням. На честь М. в червні справляли свято [[Матралія]], на яке приходили жінки, тримаючи на руках дітей своїх сестер. Рабиням заборонялося брати участь у матроналіях. Під кінець республіки М. ототожнювали з [[Левкотея|Левкотеєю]] та вважали покровителькою мореплавства і гаваней.


== Література ==

==== Література ====
* [[Словник античної міфології]]
* [[Словник античної міфології]]

[[Категорія:Боги римської міфології]]
[[Категорія:Боги римської міфології]]



Версія за 08:19, 16 лютого 2011

Мату́та (лат. Matuta), чи Матер Матута (Mater Matuta) — давньоітальська богиня весни і ранку; відала також дітонародженням. На честь М. в червні справляли свято Матралія, на яке приходили жінки, тримаючи на руках дітей своїх сестер. Рабиням заборонялося брати участь у матроналіях. Під кінець республіки М. ототожнювали з Левкотеєю та вважали покровителькою мореплавства і гаваней.

Література