Гірничий удар: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Aibot (обговорення | внесок)
м Robot: Automated text replacement (-рос. +рос. & -англ. +англ. & -нім. +нім. & -тв. +твердість )
Рядок 1: Рядок 1:
'''Гірничий удар''' (рос. горный удар, англ. rock bump, rock burst; нім. Gebirgsschlag m) – швидке руйнування критично напруженої частини масиву вугілля (порід), що прилягає до гірничої виробки.
'''Гірничий удар''' ([[російська мова|рос.]] горный удар, [[англійська мова|англ.]] rock bump, rock burst; [[німецька мова|нім.]] Gebirgsschlag m) – швидке руйнування критично напруженої частини масиву вугілля (порід), що прилягає до гірничої виробки.


==Загальна інформація==
==Загальна інформація==

Версія за 13:33, 3 квітня 2007

Гірничий удар (рос. горный удар, англ. rock bump, rock burst; нім. Gebirgsschlag m) – швидке руйнування критично напруженої частини масиву вугілля (порід), що прилягає до гірничої виробки.

Загальна інформація

Г.у. виникає внаслідок миттєвого перетворення в кінетичну енергію накопиченої в масиві потенційної енергії пружного стиснення масиву поблизу Г.у. та пружних деформацій вмісних по-рід.

Супроводжується викидом вугілля (порід) в гірничу виробку, її руйнуванням, сильним звуковим ефектом та виникненням потужної повітряної хвилі. Г.у. звичайно відбуваються при глибинах розробки понад 200 м.

За силою вияву виділяють стріляння, поштовхи, мікроудари і власне Г.у.

Способи боротьби з гірничими ударами

Боротьба з Г.у. ведеться:

  • шляхом зниження гірн. тиску на пласт, рудне тіло за допомогою спец. поділу родов. на шахтні поля і порядку їх відробки, які виключають утворення ділянок з великою концентрацією напружень;
  • випереджуючою відробкою безпечних, захисних, сусідніх пластів, шарів, покладів;
  • бесціликовою технологією відробки, скороченням кільк. гірн. виробок попереду фронту очисних робіт;
  • зменшенням здатності пласта корисної копалини (породи) до накопичення пружної енергії (камуфлетними вибухами, нагнітанням води в пласт, розвантажувальними свердловинами і щілинами) та інш.

Обмеження сили вияву Г.у. досягається застосуванням саморозпірних прохідницьких комбайнів, щитів, податливого кріплення, оптимізацією параметрів буропідривних робіт, переходом на проведення гірничих виробок комбайнами, гідравлічним способом, вибуховим способом в режимі струсного висадження.

ГІРНИЧИЙ УДАР З РУЙНУВАННЯМ ПОРІД (ВУГІЛЛЯ) ПІДОШВИ (ПОКРІВЛІ) ВИРОБКИ

ГІРНИЧИЙ УДАР З РУЙНУВАННЯМ ПОРІД (ВУГІЛЛЯ) ПІДОШВИ (ПОКРІВЛІ) ВИРОБКИ – миттєве крихке руй-нування порід підготовчої виробки, що супроводжуєть-ся частковим або повним заповненням виробки зруйно-ваною породою, струсом масиву, різким звуком і пилоутворенням. Можливе раптове виділення газу або(і) ра-птовий викид вугілля та газу. Розвитку явища сприяє напружений стан масиву гірських порід, високі міцнісні і пружні властивості порід підошви (покрівлі) виробки, розташування за цими породами більш слабкої породи (вугілля), первинні посадки основної покрівлі в очисних вибоях, яка складена міцними породами. За спостере-женнями описаний Г.у. має місце коли ширина виробки знаходиться в межах (1,5-4)m, де m – потужність шару породи підошви (покрівлі), схильного до руйнування у формі Г.у. Попереджувальні ознаки явища відсутні.

ГІРНИЧО-ТЕКТОНІЧНИЙ УДАР

ГІРНИЧО-ТЕКТОНІЧНИЙ УДАР – миттєве крихке руйнування породи (вугілля) в глибині масиву з виникнен-ням сейсмічної хвилі енергією 103 - 1010 Дж і більше, що спричиняє крихке руйнування крайової частини ма-сиву (цілика) вугілля у формі гірничого удару. Г.-т.у. відрізняється підвищеною інтенсивністю, виявом одночасно в ряді гірничих виробок шахти або навіть сусідніх шахт. Характер руйнування виробок (ціликів) і такі ж, як і при звичайних гірничих ударах, але можуть виявлятися більш інтенсивно. Умови виникнення Г.-т.у. теж такі ж, як і при звичайних гірничих ударах, але з обов’язковим деформуванням гірського масиву і появою сейсмічної хвилі. Розвитку Г.-т.у. сприяє напружений стан масиву гірських порід, високі міцнісні та пружні властивості вугілля і бічних порід, наявність струсів масиву, які викли-кані крихким руйнуванням гірських порід. Попереджувальні ознаки відсутні.

Література