Дощова тінь: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
орфографія
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ml:മഴനിഴൽ പ്രദേശം
Рядок 52: Рядок 52:
[[ja:雨蔭]]
[[ja:雨蔭]]
[[ko:비그늘]]
[[ko:비그늘]]
[[ml:മഴനിഴൽ പ്രദേശം]]
[[nl:Regenschaduw]]
[[nl:Regenschaduw]]
[[nn:Regnskugge]]
[[nn:Regnskugge]]

Версія за 18:13, 9 березня 2011

Дощовий сутінок — регіон суходолу із низькою кількістю опадів (порівняно з навколишньою місцевістю), розташований із підвітряного боку гірського хребта або іншої географічної особливості, що обумовлює напрям вітру. Гори блокують прохід дощових повітряних мас, утворюючи сутінок який приводить до посухи.

Дощовий сутінок є теплим і сухим регіоном, оскільки під час підйому до гірських вершин вологі повітряні маси охолоджуються, досягаючи точки роси — стану, коли водяна пара конденсується у вигляді дощу, який випадає з навітряного боку або на вершині гори. Такий процес називається орфографічним підняттям і призводить до появи арідних регіонів із підвітряного боку гірських систем. Вітер фен також всмоктує вологу вже із сухої землі.

Регіони з великими дощовими сутінками

Тибетське плато — приклад дощового сутінку, оскільки вельми незначна частина вологи долає Гімалайські гори.

В екваторіальних районах Землі (між 30° N и 30° S) пануючі вітри, пасати, що дмуть здебільшого з північного сходу в Північній півкулі і з південного сходу в Південній. В середніх широтах (між 30° и 60°) дмуть західні вітри, особливо потужні у ревучих сорокових (між 40° и 50° південої широти).

Азія

Південна Америка

Північна Америка

Європа

  • Кантабрійські гори відокремлюють прибережні райони Біскайської затоки в Іспанії від сухого центрального плато, утворюючи дощовий сутінок.
  • Деякі альпійські долини є дощовими сутінками.
  • Карпати частково блокують вологі повітряні маси з боку Атлантичного океану, через що південь України характеризується меншою кількістю опадів, порівняно з північчю.

Африка

  • Навітряний бік острова Мадагаскар, розташований на східному узбережжі, має вологий тропічний клімат, а західне та південне узбережжя знаходяться в дощовому сутінку центральних гір острова.
  • Утворення гірської системи Атлас частково змінило клімат, що призвело до утворення Сахари — з південного боку гір спостерігається потужний ефект дощового сутінку.

Океанія

Ресурси Інтернету