Метеки: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Melkart (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: eu:Meteko
Рядок 18: Рядок 18:
[[en:Metic]]
[[en:Metic]]
[[es:Meteco]]
[[es:Meteco]]
[[eu:Meteko]]
[[fi:Metoikit]]
[[fi:Metoikit]]
[[fr:Métèque]]
[[fr:Métèque]]

Версія за 09:55, 25 березня 2011

Мете́ки (грец. Μέτοικοι) — у Стародавній Греції чужинці, що переселилися у той чи інший поліс, а також раби, відпущені на волю. У 5-4 ст. до н. е. метеки, що складали значну частку міського населення Аттики, відігравали важливу роль в економіці міст. Становище метеків, що жили в різних грецьких полісах, було неоднаковим.[1]

Найбільше відомостей збереглося про афінських метеків. Особисто вільні, вони не мали політичних прав, не могли вступати у шлюб з афінськими громадянами і, як правило, не могли володіти нерухомою власністю. Кожен метек був зобов'язаний мати в якості охоронця афінського громадянина, платити державі особливий податок-метойкіон (чоловік — 12 драхм, жінка — 6 на рік) і зареєструватися за місцем проживання.

Метеки повинні були нести військову службу і поряд з афінськими громадянами платити ейсфору (надзвичайний військовий податок). Серед метеків проте зустрічалися й багаті рабовласники, торгівці, судновласники, володарі ремісничих майстерень. Вони залучалися, як і багаті афіняни, до несення державної повинності — літургії.

Примітки