Миза Пуртсе: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Orestsero (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот видалив: de:Alt Isenhof
Рядок 20: Рядок 20:
[[et:Purtse mõis]]
[[et:Purtse mõis]]
[[fr:Manoir d'Alt Isenhof]]
[[fr:Manoir d'Alt Isenhof]]
[[de:Alt Isenhof]]

Версія за 21:13, 18 травня 2011

Файл:Purtse linnus1.jpg
Фортеця (фортеця-миза) Пуртсе (ест. - Purtse, нім. – Alt-Isenhof). Фортеця Пуртсе вперше згадується в 1421 р. Протягом всього середньовіччя до 1621 р. вона належала родині фон Таубе. В 30-ті роки XVI ст. фон Таубе побудували в Пуртсе кам’яне житло-фортецю (васальську фортецю). Васальська фортеця Пуртсе – одна з найпізніших в Естонії; архітектуру, засновану на готичних формах, вже доповнює ренессанс. На це вказують широкі віконні та дверні пройоми.
У фортеці три поверхи – перший був складом, другий – житлом, а третій – оборонним. На житловому поверсі була одна велика кімната з балковою стелею і дві маленькі склеписті кімнати. Припускають, що до будинка прилягала також дерев’яна житлова частина.
Миза, яка наприкінці XVII ст. належала фон Флемінгам, в 1731 р. перейшла у володіння фон Штакельбергів, які перетворили її в підручну або господарську мизу сусіднього маєтку Пюссі. Фортеця за кілька століть залишилася без оборонного поверха, декілька разів перебудовувалась, в 50-ті роки ХХ ст. остаточно перетворилася на руїну і була відреставрована в 1987-90 рр. В ході відновлювальних робіт оборонний поверх і башту побудували в тому вигляді, в якому вони існували раніше.

Див. також