Гельсендорф: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Див. також: категоризація
Рядок 18: Рядок 18:
* [[Гассендорф]]
* [[Гассендорф]]
[[Категорія:Колишні німецькі колонії Львівської області]]
[[Категорія:Колишні німецькі колонії Львівської області]]
[[Категорія:Колишні німецькі колонії України]]





Версія за 07:40, 3 червня 2011

Гельсендорф (нім. Gelsendorf) — німецька сільськогосподарська колонія, котра існувала на території сучасного села Загірне. Колонія заснована в 1784 році. Поселення було одним з багатьох поселень створених під час колонізаційної програми, розпочатої австрійським імператором Йосифом II, починаючи з 1782 року. До 1817 Гельсендорф було частиною міста Бріґідау (Brigidau).

1 серпня 1934 р. в Стрийському повіті Станіславівського воєводства було створено гміну Дашава з центром в Дашаві. В склад гміни входили сільські громади: Ходовичі, Дашава, Гельсендорф, Комарів, Лотатники, Олексичі, Підгірці, Стриганці, Піщани (в 1934 році село мало назву Татарське), Верчани і Йосиповичі[1].

На території Гельсендорфу була побудована найкрасивіша церква німецьких поселень в Галичині. Її було зруйновано у 1944 році під час війни.

З відкриттям і видобутком природного газу з 1921 Гельсендорф був одним з найбагатших громад у Галичині. На полях навколишніх фермерів були побудовані в 20-х і 30-х роках 10 газових свердловин.

Примітки

Джерела

http://www.gelsendorf.de/

Посилання

Див. також