Гречаний Парфентій Карпович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
→‎Посилання: категоризація
Рядок 73: Рядок 73:
[[Категорія:Померли 1943]]
[[Категорія:Померли 1943]]
[[Категорія:Померли 1 березня]]
[[Категорія:Померли 1 березня]]
[[Категорія:Уродженці Первомайського району Миколаївської області ]]

{{Герої Радянського Союзу}}
{{Герої Радянського Союзу}}



Версія за 15:19, 4 липня 2011

Гречаний Парфентій Карпович
Народився 21 листопада 1924
Кримка (Первомайський район)
Помер 1 березня 1943
Кримка (Первомайський район)
·загинув в бою
Поховання Первомайський район
Країна  СРСР
Національність українець
Відомий завдяки партизан
Учасник німецько-радянська війна
Нагороди Герой Радянського Союзу

Парфе́нтій Ка́рпович Греча́ний (21 листопада 19241 березня 1943) — учасник Великої вітчизняної війни, один із організаторів і керівників підпільної організації спротиву Партизанська іскра в селі Кримка Первомайського району Миколаївської області, Герой Радянського Союзу (1958).

Біографія

Народився в селі Кримка Миколаївської області. Після закінчення 9 класів Кримківської середньої школи — секретар комсомольської організації школи.

Після окупації села румунськими та німецькими загарбниками разом із директором школи Володимиром Моргуненко та іншими підпільниками у лютому 1942 року було створено підпільну організацію «Партизанська іскра».

Під його керівництвом підпільники саботували накази жандармерії і сільських управ, проводили диверсії. Вони підірвали німецьку автомашину на дорозі ПервомайськДоманівка, знищивши при цьому 6 румунських солдат. Молодими патріотами не одноразово виводилася із ладу ворожий телефонний звязок. Було підірвано ешелони із живою силою та технікою на ділянці ВрадіївкаЛюбашівка.

В селі пройшли ряд арештів. Комітет організації «Партизанська іскра» прийняв рішення напасти на жандармерію і звільнити заарештованих товаришів. Бій в ніч з 17 на 18 лютого 1943 року у жандармерії пройшов вдало, заарештовані Іван Герасименко і Дмитро Попик, були звільнені. Після цього з 18 лютого почалися масові арешти підпільників. Гречаний переховувався в сусідньому селі, але 1 березня був виявлений і не бажаючі здаватися фашистам, застрелився.

Нагороди

1 липня 1958 року Володимиру Степановичу Моргуненку, Парфентію Карповичу Гречаному, Дарії Григорівні Дяченко було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Література

Посилання