Окінава (острів): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
VolkovBot (обговорення | внесок)
м r2.5.1) (робот додав: sr:Окинава
Рядок 36: Рядок 36:
Файл:GusukuWall.jpg|Стіна [[гусуку]]
Файл:GusukuWall.jpg|Стіна [[гусуку]]
Файл:KinjoPot1656.jpg|Ваза в національному окінавському стилі
Файл:KinjoPot1656.jpg|Ваза в національному окінавському стилі
Файл:ShuriCastle1.jpg|Відновлений королівський палац в Сюрі
Файл:Naha Shuri Castle50s3s4500.jpg|Відновлений королівський палац в Сюрі
Файл:GusukuArch.jpg|Руїни одного з [[гусуку]]
Файл:GusukuArch.jpg|Руїни одного з [[гусуку]]
Файл:TogyuWP.jpg|Арена для [[бій биків|бою биків]].
Файл:TogyuWP.jpg|Арена для [[бій биків|бою биків]].

Версія за 14:21, 27 липня 2011

Ворота Сюрейномон замкового (королівського) парку - символ Окінави на трицентовій марці Окінави 1958 року

Окіна́ва (яп. 沖縄本島, окінава-хонто:) — найбільший острів японського архіпелагу Рюкю, розташований приблизно посередині між Кюсю і Тайванем. Площа острову дорівнює 1207 км². Є найбільшим островом в префектурі Окінава. Головне місто — Наха (314067 жителів). З Нахи до міста Сюрі, древньої резиденції королів, прямує шосе.

Історія

В середньовіччя на Окінаві існувало королівство Рюкю, що було підкорене японцями у 1879 році. По всьому периметру острова розкидано руїни середньовічних фортифікаційних споруд — гусуку. Вони є пам`ятками Всесвітньої спадщини.

В квітні - липні 1945 року під час Битви за Окінаву було захоплено американськими військами. На острові було створено американську військову базу, що була ключовим стратегічним об`єктом та контролювала всі підходи до Японії. Після війни острів знаходився під керівництвом американської адміністрації до 1972 року. З 1972 року на Окінаві розміщено американські війська, зокрема на авіабазі Kadena. Присутність збройних сил США на острові викликає серед жителів Японії протести, що посилились після випадку зґвалтування американськими солдатами 12-річної школярки у 1995 році.

Окінава - батьківщина бойового мистецтва окінава-те, що започаткувало більшість стилів карате.

Видатні окінавці


Цікаві факти

  • Окінава - рекордсмен за кількістю довгожителів. Середня тривалість життя у чоловіків - 88 років, жінок - 92.

Більшість довгожителів Японії, відомої своїм високим рівнем тривалості життя, живуть на острові Окінава. За кількістю довгожителів він посідає перше місце в країні вже 36 років поспіль, як повідомляє міністерство внітрушніх справ Японії.

Всього в країні кількість людей, що відзначили 100-літній ювілей, досягає сьогодні найбільшого показника за всю історію складання статистики - 36 тис. 276 осіб, 86% з яких - жінки, повідомляє РСН

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я, середня тривалість життя в Японії - 82 роки, а на островах Окінава - вища на 10-15 років, ніж в усій Японії. Дослідження підтвердили, що високі показники довголіття населення островів залежать від якості питної води. Показник кальцію в питній воді міста Нага (префектура Окінава) найвищий не лише в Японії, а й у світі. Так як острови розташовано на коралових атолах, питна вода, що видобувається з острівних озер, фільтрується коралами та насичується йонами кальцію. З 2500 видів коралів білі корали виду Санго, що ростуть в цій області Японії, є єдиними корисними для людини. Аналіз показав, що вони складаються з кальцію, магнію, калію, натрію та великої кількості життєво важливих мікроелементів (всього близько 70-ти. Зараз триває промислове освоєння коралів Санго навколо Окінави

  • В 1974 році 30 підлітків-жителів острова повідомили, що спостерігали урочисту процесію жінок-привидів. В далекому минулому на місці події було кладовище.


Зображення