Рецидив (медицина): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
Створена сторінка: {{Значення | Рецидив}} {{Медпопередження}} '''Рецидив''' (від {{lang-la | recidere}}) у [[Медицина | медици...
(Немає відмінностей)

Версія за 21:58, 5 серпня 2011

Рецидив (від лат. recidere) у медицині — відновлення хвороби після удаваного повного одужання ( ремісії). Рецидив пояснюється тією обставиною, що патоген у ході лікування не повністю зникає з організму і, за певних умов, знову викликає поява симптомів захворювання. Клінічна картина рецидиву, як правило, повторює клінічну картину первинного захворювання, нерідко у поглибленій формі. До рецидиву не відноситься реінфекція — повторне зараження тим же (або незначно мутованим) інфекційним агентом із зовнішнього середовища, що й первинний. Також до рецидиву не відноситься активація патологічного процесу у метастази (рецидивом вважається відновлення росту пухлини на її початковому місці).

Причини

Серед основних причин рецидиву захворювання зазвичай вказують:

Лікування рецидиву більшості захворювань аналогічне лікуванню первинного прояву цього захворювання. Нерідко додатково призначаються фармацевтичні препарати, що сприяють посиленню імунітету для запобігання подальших рецидивів.