Головна послідовність: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
KamikazeBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: sl:Glavni niz
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: ne:मुख्य अनुक्रम
Рядок 40: Рядок 40:
[[lv:Galvenās secības zvaigzne]]
[[lv:Galvenās secības zvaigzne]]
[[nds:Hööftreeg]]
[[nds:Hööftreeg]]
[[ne:मुख्य अनुक्रम]]
[[nl:Hoofdreeks]]
[[nl:Hoofdreeks]]
[[nn:Hovudserien]]
[[nn:Hovudserien]]

Версія за 16:37, 7 вересня 2011

Діаграма Герцшпрунга—Рассела з нанесенням 2300 найближчих зір (складена Річардом Повеллом). Чітко видно переважне скупчення зір на ділянці головної послідовності. Світність Сонця взято за одиницю, воно розташовано на головній послідовності у місці перетину з кольоровим індексом B-V 0,66 (температура 5780K, спектральний клас G2)

Головна послідовність — область на діаграмі Герцшпрунга—Рассела, яка містить зорі, джерелом енергії яких є термоядерний синтез гелію із водню (CNO-цикл). В ній знаходиться понад 90% всіх відомих зір нашої галактики, зокрема Сонце.

Назва обумовлена тим, що вигорання водню займає ~90 % часу еволюції зорі.

Головна послідовність це вузька смуга, яка перетинає діаграму по діагоналі — з лівого верхнього (високі світності, ранні спектральні класи) до правого нижнього кута діаграми (низькі світності, пізні спектральні класи).

За сучасною теорією зоряної еволюції, час вигорання водню у ядрі зорі порівняно великий й залежить від її маси. Для Сонця від становить близько 10 млрд. років, для інших зір він приблизно дорівнює  млрд. років, де M — маса зорі (у масах Сонця). Стадія перебування на головній послідовності — найтриваліший етап еволюції зорі. Цим пояснюється переважна концентрація зір на ділянці головної послідовності.

Джерела


Шаблон:Link FA