Макбет (король Шотландії): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
ZéroBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: la:Macbethus
EmausBot (обговорення | внесок)
м r2.6.4) (робот змінив: de:Macbeth (Schottland)
Рядок 46: Рядок 46:
[[cy:Macbeth, brenin yr Alban]]
[[cy:Macbeth, brenin yr Alban]]
[[da:Macbeth af Skotland]]
[[da:Macbeth af Skotland]]
[[de:Macbeth (König)]]
[[de:Macbeth (Schottland)]]
[[el:Μάκμπεθ της Σκωτίας]]
[[el:Μάκμπεθ της Σκωτίας]]
[[en:Macbeth, King of Scotland]]
[[en:Macbeth, King of Scotland]]

Версія за 01:53, 9 вересня 2011

Макбет (Mac Bethad mac Findláich, шотл.-ґельськ. MacBheatha mac Fhionnlaigh, 100515 серпня 1057) — король Шотландії з 14 серпня 1040 до 15 серпня 1057. Відомий за одноіменною трагедією Вільяма Шекспіра "Макбет".

Історична постать

В XI столітті у Шотландії не було права успадкування престолу, королі обирались серед групи претендентів на основі системи тан (англ. Tanistry). Це спричиняло до відкритої боротьби претендів, та навіть до вбивств.

Макбет був сином Фіндлеха — правителя Мурей (Findláech mac Ruaidrí, також Findláech of Moray), котрий у суперечці за престол обрав невигідну сторону. Одружившись з Дабдою (Dabhda), донькою Малкольма II та сестрою Бетоки (мати пізнішого короля Дункана I) він зблизився з родом Атолл (Atholl) і відсторонився власного роду — дому Мурей (Moray). За що був убитий приблизно 1020 одним з племінників ҐіллеКомґейном (Gille Comgain) або МалКольмом (Máel Coluim mac Máil Brigti).

Малкольм перейняв владу та помер 1029 при невизначених обставинах. Його наступником став ҐіллеКомґейн, котрий помер 1032 (або 1031).

Про причетність Макбет до цих смертей невідомо. Макбет одружується з вдовою ҐіллеКомґейн — Ґруох(Gruoch ingen Boite meic Cináeda), він адаптує її сина Лулаха (Lulach) від попереднього шлюбу, котрий пізніше був королем Шотландії (з 15 серпня 1057 по 17 березня 1058). …

Образ короля Макбета у мистецтві

Образ короля Макбета ліг в основу однієї з найвідоміших драм Вільяма Шекспіра. Однак цей твір оснований не на історичних фактах, а на хроніках англійського письменника 16 століття Рафаеля Голіншеда (Raphael Holinshed). Драма зображає перетворення Макбета — підлеглого короля Дункана на вбивцю короля та його збожевоління.

Поема Шекспіра стала основою іншого відомого твору - однойменної опери Дж. Верді, першої з шекспірівських опер композитора.

Посилання


Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA