Мангустові: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: sh:Mungosi
Немає опису редагування
Рядок 37: Рядок 37:
}}
}}


'''Мангустові''' (''Mongoose'') - родини [[Хижі|хижих]] ссавців з підряду [[Котовиді]]. Скам'янілості членів сім'ї ''Herpestidae'', широко відомих як мангусти, відносяться до кінця [[олігоцен]]у [[Європа|Європи]]. Це суворо тварини [[Старий Світ|Старого Світу]] з бідним викопним матеріалом. Довгий час вважались підродиною [[Viverridae]], але в даний час вважаються окремою лінією.
'''Мангустові''' (Herpestidae) - родина плацентарних ссавців з ряду [[Хижі|хижих]] (Carnivora), підряду [[Котовиді]] (Feloidea). Скам'яні рештки представників родини Herpestidae, широко відомих за родом [[мангуст]] ("Mongoose"), відомі з шарів кінця [[олігоцен]]у [[Європа|Європи]]. Це виключно тварини [[Старий Світ|Старого Світу]], відомі за бідним викопним матеріалом. Довгий час мангустових розглядали як підродину родини віверових [[Viverridae]], але в даний час їх вважають окремою філетичною лінією.


== Поширення ==
== Поширення ==

Версія за 17:12, 8 жовтня 2011

Мангустові

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Metazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feloidea)
Родина: Мангустові (Herpestidae)
(Bonaparte, 1845)
Herpestes
(Illiger, 1811)
Посилання
Вікісховище: Herpestidae
Віківиди: Herpestidae
EOL: 7673
ITIS: 180611
NCBI: 9697
Fossilworks: 66287

Мангустові (Herpestidae) - родина плацентарних ссавців з ряду хижих (Carnivora), підряду Котовиді (Feloidea). Скам'яні рештки представників родини Herpestidae, широко відомих за родом мангуст ("Mongoose"), відомі з шарів кінця олігоцену Європи. Це виключно тварини Старого Світу, відомі за бідним викопним матеріалом. Довгий час мангустових розглядали як підродину родини віверових Viverridae, але в даний час їх вважають окремою філетичною лінією.

Поширення

Населяють більшу частину Африки (крім пустелі Сахара), південно-східної Європи, Близького Сходу, Індії, Шрі-Ланки, і велику частину Південно-Східної Азії на Філіппінських островах і острова Борнео. Мангусти були введені в кількох країнах Карибського басейну і Гавайських островів в марній спробі контрольних щурів (Rattus). Вони займати місця проживання від пустель до тропічних лісів і в багатьох місцях є найбільш поширеними хижаками.

Морфологія

Мангусти малі, зазвичай з довгим тілом і довгим хвостом хижаки. Кігті втягувати, як коти, не можуть. Вага коливається від близько 270 грамів (Helogale parvula) до 5 кг (Ichneumia albicauda). Зубна формула: 3/3, 1/1, 3-4/3-4, 2/2 = 36-40. Зазвичай всі зуби, крім першого премоляра великі. У більшості мангустових передні і задні ноги мають п'ять пальців. Ступні пальцеходячі або напівпальцеходячі й передні ноги озброєні довгими кігтями в багатьох видів. Один африканський вид, болотяний мангуст (Atilax paludinosus), має на ногах довгі пальці, аналогічно до єнота. Анальні запахові залози мангустових є вузькоспеціалізованими мішечками, які виділяють карбонову кислоту, побічний продукт метаболізму бактерій. Мангустові також мають лицьові залози, які використовуються в маркуванні запахом. Мангусти також мають рецептори для ацетилхоліну, це і захищає їх від змій.

Поведінка

Cоціальне життя характеризується добре структурованою соціальною поведінкою і значним використанням запахового маркування поширене на майже половину родів мангустових. Соціальні мангусти денні, живуть кланами і в першу чергу комахоїдні. Соціальність дозволяє цим видам (наприклад, карликові мангусти (Helogale), Мунго (Mungos), Сурикат) добувати харчі в день у відкритій місцевості, під значною загрозою від повітряних і наземних хижаків. За умови узгоджених дій групи, ці види можуть уникнути того, щоб бути впольованими деякими хижаками. Хоча мангусти мають широкий асортимент продуктів харчування, різні безхребетні, дрібні хребетні, яйця і навіть фрукти, комахи є основою раціону. Дорослі й личинки твердокрилих, термітів, коники (Caelifera) та їх родичі з ряду прямокрилих є найбільш важливими. Один з видів, мангуст Меллера (Rhynchogale melleri), здається спеціалізується на термітах. З-за того, що в Африці деякі терміти живуть в гної копитних, так само як і личинки різноманітних, численних гноєвих жуків, чисельність африканських копитних може впливати на чисельність мангустових. Багато з мангустових розбивають панцирі крабів або яйця птахів, кидаючи їх передніми лапами, назад між задніми стоячи навпроти твердих предметів. Така ж поведінка відома тільки для роду плямистих скунсів (Spilogale). Деякі види, як наприклад індійський мангуст, всенародно використовуються, щоб убивати отруйних змій, навіть королівську кобру. На полювані на змій їм допомагає їхня спритність та хитрість, також в них є дуже товсте хутро.

Мангусти дуже розумні і майже легко дресируються. Люди одомашнюють їх, що б вони ловили шкідників. Проте, вони можуть бути великими руйнівниками. Одного разу до Західної Індії завезли декількох мангустів, щоб вони знищили пацюків та змій. Але після пару місяців вони знищили не тільки змій і щурів, а й інших малих тварин. Через це зараз заборонено привозити мангустів до США та Австралії без спеціального дозволу. Мангусти романтичні, самці виробляють специфічні звуки, тим самим приваблюючи самок. Ці звуки різні, складається таке враження, що він співає.

Історія

Слово mongoose походить від Маратинського слова mangus. З 1698 англійці почали називати тварину mongoose.

Систематика

Родина Мангустові

Джерела

  • Terry A. Vaughan, James M. Ryan, Nicholas J. Czaplewski Mammalogy / Jones & Bartlett Learning, 2010, pp. 300—302