Готланд: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Melkart (обговорення | внесок)
Melkart (обговорення | внесок)
Рядок 6: Рядок 6:


== Географія ==
== Географія ==
Розташований приблизно за 100 км від материкової Швеції. Готланд, площа якого дорівнює 2994 км ² <ref> [http://www.scb.se/default____30.asp Statistiska Centralbyrån] </ref>, є найбільшим з островів Швеції. Поблизу Готланда лежать острови [[Форе (острів)]] (113,3 км ²), [[Готська-Санден]] (36,54 км ²), [[Лілль-Карлсен]] (1,39 км ²), [[Стуре-Карлсен]] (2,35 км ²) та інші, які входять до [[Готланд (льон) | Готландського лену]]. Острів є своєрідним [[плато]] з [[силур]]ійських [[вапняк]]ів і [[пісковик]]ів; середні висоти - 30-50 м, найвища точка - Лойста-хед (83 м). Головним містом і портом є [[Вісбю]].
Розташований приблизно за 100 км від материкової Швеції. Готланд, площа якого дорівнює 2994 км ² <ref> [http://www.scb.se/default____30.asp Statistiska Centralbyrån] </ref>, є найбільшим з островів Швеції. Поблизу Готланда лежать острови [[Форе (острів)|Форе]] (113,3 км ²), [[Готська-Санден]] (36,54 км ²), [[Лілль-Карлсен]] (1,39 км ²), [[Стуре-Карлсен]] (2,35 км ²) та інші, які входять до [[Готланд (льон) | Готландського лену]]. Острів є своєрідним [[плато]] з [[силур]]ійських [[вапняк]]ів і [[пісковик]]ів; середні висоти - 30-50 м, найвища точка - Лойста-хед (83 м). Головним містом і портом є [[Вісбю]].


== Герб ==
== Герб ==

Версія за 06:53, 27 жовтня 2011

Готланд

Готланд — найбільший шведський острів у Балтійському морі, на його території утворено лен Ґотланд. Адміністративний центр — Вісбю.

Клімат помірний, морський. Опадів понад 500 мм на рік.

Географія

Розташований приблизно за 100 км від материкової Швеції. Готланд, площа якого дорівнює 2994 км ² [1], є найбільшим з островів Швеції. Поблизу Готланда лежать острови Форе (113,3 км ²), Готська-Санден (36,54 км ²), Лілль-Карлсен (1,39 км ²), Стуре-Карлсен (2,35 км ²) та інші, які входять до Готландського лену. Острів є своєрідним плато з силурійських вапняків і пісковиків; середні висоти - 30-50 м, найвища точка - Лойста-хед (83 м). Головним містом і портом є Вісбю.

Герб

Походження герба провінції відноситься до XIII століття. На ньому зображений баран, що тримає прапор. Баран є християнським символом Ісуса Христа (пор. агнець божий). Раніше тварина іноді була зображена у вигляді вівці, проте в 1936 р. зображення барана було закріплене офіційно.

Історія

Карта Готланда, 1626

На острові було знайдено більше 42 тис. різних археологічних артефактів, що відносяться до давньої історії острова. Найбільш ранні з них датуються кам'яною добою і є залишками рибальських поселень. На острові існували культура ямково-гребінцевої кераміки і пізніша гібридна культура Кіукайс.

В епоху вікінгів жителі Готланда вели активну торгівлю, про що свідчать 650 виявлених на острові скарбів, що складаються з 140 тис. арабських і західноєвропейських монет і прикрас. Досить численні картинні камені. Контроль шведських конунгів над островом, судячи з усього, був досить слабким.

В епоху середньовіччя завдяки вигідному розташуванню острова готами продовжували домінувати в балтійської торгівлі. Готландская купці мали свій гостинний двір в Новгород е, а в 1161 році уклали договір з саксонським герцогом Генріхом Левом щодо режиму торгівлі на Готланді і в Гольштінії.

У 1288 році на острові стався конфлікт між купцями Вісбю, частина з яких була німцями, і жителями інших місцевостей Готланда. У цій війні городяни отримали перемогу, і місто з тих пір стало вести незалежнішу зовнішню і торгівельну політику. Тоді ж навколо Вісбю була зведена стіна. Однак оскільки мирні умови були продиктовані шведським королем Магнусом Ладулосом, то одночасно Готланд, погодившись на них, визнавав королівський вплив на внутрішні справи острова.

Вальдемар Аттердаг збирає данину c жителів Вісбю. Картина К. Г. Хельквіста (1882)

У 1361 році на Готланді висадилася армія данського короля Вальдемара Аттердага. Місцеві селяни спробували чинити данцям опір, однак зазнали великої поразка біля стін Вісбю, де було вбито близько 2 000 чоловік. Городяни не надали селянам жодної допомоги. В обмін на обіцянку Вальдемара зберегти старі привілеї Вісбю вони відкрили міські ворота. В ході боїв з данцями загинуло близько половини дорослого чоловічого населення сільських районів острова. У результаті Готланд остаточно втратив своє значення як самостійна сила на Балтійському морі, однак Вісбю ще протягом декількох десятиліть зберігав свою торгівлю.

З цього часу Готланд став досить часто переходити з рук в руки. В 1394 році острів захопили віталійські брати, перетворивши його в центр піратства на Балтиці. Через чотири роки він перейшов під владу Лівонського ордена, який в свою чергу в 1408 році передав острів у володіння данської королеви Маргрете. Коли в 1436 році з Швеції був вигнаний король Ерік Померанський, він осів на Готланді, відбудувавши там замок Вісборг.

У XV столітті Готланд продовжував бути яблуком розбрату між датськими королями і шведським регентами. Ленсмани, які володіли островом, час від часу ставали практично незалежними. І хоча острів тривалий час був данським, у церковному відношенні він до 1530-х років входив до складу Лінчепінгської єпархії. Швеція визнала Готланд за Данією лише в 1570 році, після чого, в 1572 році, він став однією з данських єпархій.

Аж до 1645 Готланд управлявся королем і королівською канцелярією через ленсманов і фогд ів. В 1620-х роках на острові була заснована Готландская купецька компанія, торговельні інтереси якої здебільшого охоплювали міста на берегах Зунд а. Беззаконня, чінівшіеся компанією, привели до виникнення на острові бунтівних настроїв, у зв'язку з чим Крістіан IV скасував її.

За Бремсебруським миром, укладеним в 1645 році, Готланд відійшов до Швеції, однак під час війни за Сконе (1675-1679) данці протягом трьох років утримували острів за собою. З 1679 року Готланд постійно належить Швеції, за винятком декількох тижнів під час російсько-шведської війни 1808-1809 рр., Коли він був окупований російськими військами і оголошений російською провінцією.

Примітки

Див. також

Посилання