Скейтборд: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Luckas-bot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот додав: su:Stakeboard
WikitanvirBot (обговорення | внесок)
м r2.7.1) (робот змінив: su:Skétbor
Рядок 65: Рядок 65:
[[sl:Rolka]]
[[sl:Rolka]]
[[sr:Скејтборд]]
[[sr:Скејтборд]]
[[su:Stakeboard]]
[[su:Skétbor]]
[[sv:Skateboard]]
[[sv:Skateboard]]
[[th:สเกตบอร์ด]]
[[th:สเกตบอร์ด]]

Версія за 18:28, 28 листопада 2011

Скейтбо́рд (англ. Skateboard) — роликова дошка, скорочено — скейт. Представляє собою дошку на чотирьох колесах для скейтбордингу. Має спеціальну конструкцію підвіски коліс, що забезпечує при маневруванні поворот в ту чи іншу сторону.

Скейтборд призводится до руху відштовхуванням однією ногою від землі, в той час як інша знаходиться на дошці.

Конструкція

Скейтборд складається з декількох частин: дошки (деки), підвісок, підшипників, коліс, гайок та спеціяльної силіконової наждачної шкурки, яка клеїться на дошку (англ. grip tape). Найякісніші дошки виготовляються з 6-ти, 7-ми, або 9-ти шарів Канадського клену. Дошки діляться за розміром, який сказаній дюймах. Стандартні розміри: 7.5, 7.625, 7.7, 7.75, 7.8, 7.875, 8, 8.15, 8.25, 8.5. У сучасних дошок наявні 2 вигини: тейл і ноус. Підвіски складаються з вісей, платформ, кінгпіна, 2-ох амортизаторів. Силою закручення центрального болту регулюється керованість скейтборда. Туго закручені підвіски полюбляють скейтери, які надають перевагу високим і довгим трюкам. Розкрученим підвіскам надають перевагу скейтери, які полюбляють більш технічний стиль катання, складніші трюки. Підшипники визначають швидкість руху. Спеціальний коефіціент (ABEC) визначає їх тип. Є 1,3,5 і 7-мі ABEC-и. Чим більше це число, тим швидші ці підшипники. Також, деякі виробники виготовляють спецільні пішпишкики: Hardballs, Titanium, Swiss (керамічні).

Діаметр коліс може коливатись від 49 мм до 55 мм. На сьгодні середнім діаметром коліс є 51-52 мм. Чим вони твердіші, тим швидше набирають швидкість і повільніше стираються. Тверді колеса підійдуть для катання твердою, рівною і якісною поверхнею. Твердість також має свій коефіціент. Найтвердіші — це 101А, м'які колеса починаються з 87.

Гріп-тейп — це стрічка з скляним напиленням, яка клеїться на верхній бік дошки до прикручення до неї підвісок. Потрібен для того, щоб не зісковзували ноги і для «витягування» трюків. Чим більша дисперсність, тим краще він утримує на скейті, але й тим більше псується взуття.


Трюки

Трюки діляться на декілька основних категорій:

  • Фліпи - різні типи обертань дошки у повітрі під ногами у скейтера (наприклад 360 flip (срі сіксті фліп) чи kickflip (кікфліп)
  • Слайди та грайнди - скользіння частинами деки чи підвісками відповідно по граням чи перилам. Наприклад boardslide (бордслайд) чи croocked grind (крукт грайнд).
  • Греби - захвати дошки рукою у повітрі. Наприклад indy grab (інді греб) чи nosegrab (ноусгреб).


Шаблон:Link GA Шаблон:Link FA