Товариство української студіюючої молоді ім. М. Міхновського: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
розкриття скорочень
м перейменував «Товариство Української Студіюючої Молоді ім. М. Міхновського» на «[[Товариство української студіюючої молоді ім. М. Міхн...
(Немає відмінностей)

Версія за 00:15, 16 січня 2012

«Товариство Української Студіюючої Молоді ім. М. Міхновського» (ТУСМ) — студентська ідеологічна націоналістична організація, заснована в Західній Німеччині на з'їзді в Ляйпгаймі (грудень 1949) з членів і прихильників 34 ОУН. Сшершу осідок Головної Управи був у Мюнхені, з 1955 в Північній Америці. Гол.: Г. Васькович, М. Кравчук, В. Будзяк, Б. Кульчицький, Б. Футала, А. Лозинський.

У більших скупченнях української еміграції діють місцеві осередки ТУСМ, а в США і Канаді також крайові управи. У роки найінтенсивнішої праці ТУСМ нараховувало 300—350 чл. У 1970 засновано з колишніх членів-студентів Сеньйорат ТУСМ, який очолювали М. Богатюк, К. Савчук, М. Сосновський. Крайові управи разом з управою Сеньйорату творять Світову управу ТУСМ. ТУСМ влаштовує студійні конференції на ідеологічні й політичні теми; видавало неперіодично журнали «Фенікс», «Інформаційний бюлетень» (1950—64), місцеві бюлетені та «Сторінки ТУСМ» в українських газетах.

Література