Вікіпедія:Швидкий відкіт: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вилучено вміст Додано вміст
MerlIwBot (обговорення | внесок)
ANGELUS (обговорення | внесок)
мНемає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
{{Політика}}
{{Політика}}
{{shortcut|ВП:ШВ}}
{{shortcut|ВП:ШВ}}
[[Файл:Wikipedia Rollback.svg|right|150px]]
[[Файл:Wikipedia Rollbacker.svg|right|150px]]


'''Швидкий відкіт''' (rollback) — функція рушія [[MediaWiki]], на якому працює Вікіпедія. Вона дозволяє відкотити останні дії, зроблені певним користувачем на певній сторінці одним клацанням миші. У Вікіпедії швидкий відкіт має використовуватися для скасування неконструктивних редагувань на зразок [[ВП:ВАНД|вандалізму]].
'''Швидкий відкіт''' (rollback) — функція рушія [[MediaWiki]], на якому працює Вікіпедія. Вона дозволяє відкотити останні дії, зроблені певним користувачем на певній сторінці одним клацанням миші. У Вікіпедії швидкий відкіт має використовуватися для скасування неконструктивних редагувань на зразок [[ВП:ВАНД|вандалізму]].

Версія за 19:16, 23 січня 2012

Швидкий відкіт (rollback) — функція рушія MediaWiki, на якому працює Вікіпедія. Вона дозволяє відкотити останні дії, зроблені певним користувачем на певній сторінці одним клацанням миші. У Вікіпедії швидкий відкіт має використовуватися для скасування неконструктивних редагувань на зразок вандалізму.

Користувач із правами rollback має спеціальну кнопку біля відповідних редагувань у списку спостереження, історії редагувань, нових редагуваннях та у деяких інших місцях. Єдине натискання цієї кнопки відкочує це редагування разом з усіма, що зроблені безпосередньо до нього тим самим користувачем.

Швидкий відкіт мають усі адміністратори та глобальні відкочувачі, також він може надаватися іншим користувачам за їхнім запитом.

Швидкий відкіт можна застосовувати лише у визначених ситуаціях — користувачі, що зловживають цим правом (наприклад, відкочують потенційно корисні редагування тоді, коли для цього потрібний опис причини) ризикують позбавитися доступу до функції.

Як це працює

Користувачі з правом швидкого відкоту мають спеціальну кнопку біля відповідних редагувань у списку спостереження, на сторінці нових редагувань, в історіях сторінок, при перегляді внеску користувача чи дифа.

  • 21:49, 2 вересня 2010 (різн. | історія) Головна сторінка (це приклад) (top) [відкинути]

Натискання на кнопку повертає сторінку до останньої версії, збереженої іншим користувачем. При цьому автоматично з'являється опис редагування, з якого можна перейти на сторінку внеску користувача, що зробив ці зміни.

Зверніть увагу:

  • Кнопка відкоту знаходиться лише біля останньої версії.
  • Якщо сторінка редагувалася після того, як ви натиснули кнопку відкоту, ви отримаєте повідомлення про помилку.
  • Технічно після відкоту завжди повертається остання версія, збережена іншим автором. Проте немає гарантії, що вона є конструктивною, тому інколи варто переглянути попередні дії в статті.
  • Якщо автором зроблено кілька послідовних редагувань, відкотити можна лише усі. Часткові відкоти робляться вручну.
  • Якщо сторінка редагувалася лише одним користувачем, функція є недоступною — нікуди відкочувати.
  • Відкіт є миттєвим, його не можна підтвердити чи переглянути попередньо (хоча після нього вам показують, які зміни ви зробили).
  • Зміни при швидкому відкоті завжди помічаються незначними.

Коли використовувати

Функція є зручним інструментом для боротьби з вандалізмом та деструктивними діями, але її недоліком є відсутність можливості залишити опис редагування. Через це забороняється використовувати відкіт там, де насправді потрібно пояснити причину. Використання інструменту дозволяється:

  • для відкидання очевидного вандалізму та інших редагувань, де причина є абсолютно очевидною
  • для відкидання дій у власному просторі користувача
  • для відкидання власних редагувань (зокрема, помилкових)
  • для масового відкидання некоректних редагувань (виконаних користувачем чи ботом) за умови, що причина вказана у відповідному місці, наприклад, в обговоренні ботовласника.

Використання інструменту для інших цілей — на зразок відкоту дій, виконаних із добрими намірами чи для переваги у війні редагувань — вірогідно будуть розцінені як зловживання. Якщо сумніваєтеся, використайте звичайне скасування та вкажіть причини в описі ваших дій.

Запит на права

Для заявки на статус відкочувача звертайтеся на сторінку Вікіпедія:Запити на статус відкочувача. Підсумок підводиться адміністратором, рекомендований термін обговорення — 3 дні.

Також, якщо за результатами обговорення на ВП:ЗСП надається право патрульного, адміністратор має дати користувачу право швидкого відкоту, окрім випадків, коли в обговоренні є заперечення щодо можливого нецільового використання функції.

Мінімальні вимоги до кандидатів — 1 місяць стажу з моменту першого редагування та 100 редагувань в основному просторі. Після невдалої заявки дозволяється подати нову не раніше, ніж через місяць після підбиття підсумку.

Якщо ви маєте право rollback у іншому розділі Вікіпедії, для отримання його тут можете звернутися до будь-якого адміністратора. У цьому разі потрібний стаж чи досвід не вимагається, проте правила використання є обов'язковими до виконання.

Відкликання

Якщо ви вважаєте, що користувач систематично зловживає правом, ви можете подати запит на сторінку Вікіпедія:Запити на зняття статусу відкочувача з пропозицією зняти права. Після трьох днів підсумок підбиває адміністратор.

У випадках очевидно зловмисного використання (наприклад, для масового вандалізму чи підриву функціонування Вікіпедії) будь-який адміністратор може зняти права без обговорення. Це ж стосується випадків, коли масові неконтрольовані відкоти є результатом помилки чи збою — тоді адміністратор може повернути інструмент після підтвердження користувачем виправлення проблеми.

Зловживання швидким відкотом з боку адміністратора може стати однією з причин позбавлення прав sysop.

Як впізнати відкочувача

Відкочувач

Користувач, який виконує функції відкочувача, повідомляє інших дописувачів про свій статус розміщенням такої позначки на особистій сторінці:

{{Юзербокс:Відкочувач}}

Див. також