Яцик Петро Дмитрович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
OPbot (обговорення | внесок)
м Завдання 20.
зробив вікіфікацію, додав посилання та зробив стилістичні правки
Рядок 1: Рядок 1:
{{Wikify}}
[[Зображення:Petro yacik3.jpg|right|thumb|Петро Яцик]]
[[Зображення:Petro yacik3.jpg|right|thumb|Петро Яцик]]
'''Я́цик Петро́''' ([[1921]]—[[2002]]), підприємець і меценат української науки в Канаді і США.
'''Я́цик Петро́ Дмитрович''' ([[7 липня]] [[1921]], Верхнє Синьовидне —[[2002]]), підприємець і меценат української науки в Канаді і США.


==Біографія==
Петро Яцик народився у селі [[Верхнє Синьовидове]] Стрийського району Львівської області. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських курсах, залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Під час війни співробітничав з партизанами. У 1944 році виїхав на Захід, мешкав у Німеччині, працював у бауера. У [[1947]] році закінчив Український технічногосподарський інститут у Регенсбурзі (cтудіював економіку). З [[1949]] року живе у Канаді. Президент і власник приватної будівельної фірми ''Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group)''. Заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і є його почесним президентом. П.Яцик — один з фундаторів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), [[Енциклопедія українознавства|Енциклопедії українознавства]], засновник Центру досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада), Освітньої фундації ім. Петра Яцика (її фонд налічує 4 млн. доларів), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті.


Петро Яцик народився у селі [[Верхнє Синьовидове]] Стрийського району Львівської області. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських курсах, залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Під час війни співробітничав з партизанами. У 1944 році виїхав на Захід, мешкав у Німеччині, працював у бауера. У [[1947]] році закінчив Український технічногосподарський інститут у Регенсбурзі (cтудіював економіку). З [[1949]] року живе у Канаді. Президент і власник приватної будівельної фірми ''Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group)''. Заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і є його почесним президентом.
Яцик допомагав Гарвардському українському науково-дослідному Інститутові, Катедрі українських студій у Торонто. Пожертвував мільйон доларів на історичні досліди, що з подвоєнням цих фондів від Альбертського уряду творить тримільйоновий фонд Яцика при Канадцькому інституті українських студій (КІУС) в Едмонтоні.


==Благодійницька діяльність==
Завдяки внесеним П. Яциком 750 тисяч доларів відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при Колумбійському університеті. Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, економіки, політології, медицини, етнографії. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйондоларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” у 1996 році.

П.Яцик — один з фундаторів [[Український Науковий Інститут Гарвардського Університету|Інституту українських студій Гарвардського університету]] (США), [[Енциклопедія українознавства|Енциклопедії українознавства]], засновник Центру досліджень історії України ім. П. Яцика при [[Університет Альберти|Альбертському університеті]] (Канада), Освітньої фундації ім. Петра Яцика (її фонд налічує 4 млн. доларів), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті. Пожертвував мільйон доларів на історичні досліди, що з подвоєнням цих фондів від Альбертського уряду творить три мільйоновий фонд Яцика при Канадському інституті українських студій (КІУС) в Едмонтоні.

Завдяки внесеним П. Яциком 750 тисяч доларів відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при [[Колумбійський університет|Колумбійському університеті]]. Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, економіки, політології, медицини, етнографії. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” у 1996 році.


===Література===
===Література===
* ''М. Слабошпицький'', Українець, який відмовився бути бідним (Петро Яцик) - К.: "Ярославів Вал", 2004.
* {{ЕУ}}
* {{ЕУ}}.
* Записки з буднів, Видавництво «Тризуб», Вінніпеґ, 1977
* Записки з буднів, Видавництво «Тризуб», Вінніпеґ, 1977.




Рядок 22: Рядок 26:
[[Категорія:Персоналії Яц]]
[[Категорія:Персоналії Яц]]
[[Категорія:Українська діаспора]]
[[Категорія:Українська діаспора]]
[[Категорія:Українська діаспора Канади]]

Версія за 22:06, 15 вересня 2007

Файл:Petro yacik3.jpg
Петро Яцик

Я́цик Петро́ Дмитрович (7 липня 1921, Верхнє Синьовидне —2002), підприємець і меценат української науки в Канаді і США.

Біографія

Петро Яцик народився у селі Верхнє Синьовидове Стрийського району Львівської області. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських курсах, залізничних курсах. Працював помічником машиніста. Під час війни співробітничав з партизанами. У 1944 році виїхав на Захід, мешкав у Німеччині, працював у бауера. У 1947 році закінчив Український технічногосподарський інститут у Регенсбурзі (cтудіював економіку). З 1949 року живе у Канаді. Президент і власник приватної будівельної фірми Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group). Заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і є його почесним президентом.

Благодійницька діяльність

П.Яцик — один з фундаторів Інституту українських студій Гарвардського університету (США), Енциклопедії українознавства, засновник Центру досліджень історії України ім. П. Яцика при Альбертському університеті (Канада), Освітньої фундації ім. Петра Яцика (її фонд налічує 4 млн. доларів), Українського лекторію в Школі славістики та східноєвропейських студій при Лондонському університеті, документаційного центру в бібліотеці ім. Джона П. Робертса при Торонтському університеті. Пожертвував мільйон доларів на історичні досліди, що з подвоєнням цих фондів від Альбертського уряду творить три мільйоновий фонд Яцика при Канадському інституті українських студій (КІУС) в Едмонтоні.

Завдяки внесеним П. Яциком 750 тисяч доларів відкрито спеціальний український відділ в Інституті ім. Гаррімана при Колумбійському університеті. Коштом мецената видано чимало наукових монографій з історії України, економіки, політології, медицини, етнографії. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” у 1996 році.

Література