Кепрюлю: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Haida (обговорення | внесок)
м категоризація
Рядок 22: Рядок 22:
[[Категорія:Великі візири Османської імперії]]
[[Категорія:Великі візири Османської імперії]]
[[Категорія:Династії]]
[[Категорія:Династії]]
[[Категорія:Кепрюлю|*]]


[[ar:عائلة كوبرولو]]
[[ar:عائلة كوبرولو]]

Версія за 11:34, 25 червня 2012

Кепрюлю (тур. Köprülü ailesi) — родина державних діячів Османської імперії. Мала албанське походження: від турецької назви македонського міста Велес.

Історія родини

Представники роду Кепрюлю, займаючи провідні посади у державі, спрямовували свої сили з одного боку на зміцнення центральної влади, поліпшення фінансового та економічного становища країни, з іншого — на розширення володінь Османської імперії. Загалом 17 представників роду Кепрюлю були візирами, а 7 — великими візирами. На початку свого панування у так звану епоху Кепрюлю, багато чого з задуманого вдалося зробити.

Великий візир Кара Мустафа

Втім, протистояння із державами Східної та Центральної Європи за часів Кара Мустафи Кепрюлю (його було всиновлено родиною Кепрюлю) призвело до військової поразки імперії, а незабаром до політичного послаблення роду. Після втрати влади у 1735 році родина Кепрюлю змогла зберегти своє майнове становище. Сьогодні Кепрюлю мешкають у Туреччині та США.

Великі візирі

Джерела

  • Матанов, Христо. Балкански хоризонти (част 1), От могъщество към криза, стр. 289–309. Парадигма, ISBN 954-9536-98-X, 2007.