Ворожеське (озеро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ворожеське
Ворожеське
Розташування
Розташування Карпати
Геологічні дані
Розміри
Висота 1460 м м
Глибина макс. 4,5 м  м
Довжина 100 м  км
Ширина 100 м  км
Вода
Басейн
Інше

Озеро Ворожеське вважається одним з найкрасивіших високогірних карпатських озер і тому одним з найпопулярніших. Щороку безліч гостей краю здійснюють сходження на Свидовець, щоб побачити своїми очима цю природну красу, шо вихваляється усіма, хто тут уже бував.

Свидовецький гірський масив називають країною альпійських лугів і гірських озер, а Ворожеське — одне із найвражаючих серед них. Цікаво, що одна це назва об'єднує відразу два водоймища, які розташовані на відстані 15 м одне від одного, а виникнення такої назви пов'язують з місцевою легендою.

Згідно з легендою, давним-давно в цих чудових краях жила мати з двома синами. Сини були сильними, красивими і добрими, допомагали матері по господарству. Але трапилася біда — полюбили вони одну і ту ж дівчину по імені Марічка. Додумалися вони вирішити суперечку про те, кому дістанеться рука і серце дівчини, за допомогою змагання: хто швидше перепливе гірське озеро, той і одружиться на Марічці. Коли брати доплили до середини озера, раптом почалася сильна буря, і велика хвиля накрила обох братів, затягнувши їх на саме дно озера. Коли дізналася про нещастя їхня мати, вона прибігла до озера і, придушена горем, впала на коліна і закричала, ридаючи: «Озеро, озеро, за що ти таке вороже до мене?». Вітер підхопив: «Вороже, вороже», ліси вище озера зашелестіли, з тих пір озеро і стали називати Ворожеське.

Дивлячись на тиху водну гладінь Ворожеського, важко уявити, що тут могло статися таке горе: все навколо дихає тишею, спокоєм і умиротворенням. Краєвиди неземної краси відкриваються погляду, даруючи найяскравіші враження і залишаючи незабутні спогади.

Два озера під однією назвою Ворожеське розташовані у западині однойменної гори на висоті 1460 м над рівнем моря біля самої її вершини, що зринає в небо на 1731 м. Нерідко ці озера називають Верхнім і Нижнім, а перепад висоти між ними складає близько 15 м. Верхнє озеро більш велике, круглої форми діаметром майже 100 м і глибиною до 4,5 м, а нижнє має видовжену форму, в ширину сягає близько 28 м, а в довжину — 76, його максимальна глибина близько 2 м. Обидва озера живляться гірським потоком, а в їх водах мешкають лише мікроскопічні ракоподібні.

Озера Ворожеські — релікт древнього заледеніння, обидві водойми виникли тисячі років тому на місці брил, що відкололися від льодовиків і розтали. Природа тут зберегла ту незайману красу, яку мали ці місця з незапам'ятних часів. Найчистіша вода озер відображає, мов дзеркало, нескінченну синяву неба, навколо мальовничим килимом розстилається субальпійська і альпійська рослинність. Особливо мальовничими Ворожеські здаються влітку в ранкові години, коли долину заливає сонячне світло, а біля берегів озера пасуться коні. Саме такі живі, надихаючі картини роблять туризм в Україні по природних визначних пам'ятках настільки популярним — всі, хто бував в цих краях хоча б одного разу, прагнуть знову відчути це неповторне єднання з незайманою природою в оточенні неймовірних гірських пейзажів знову і знову. Такий незабутній досвід приємно доповнить відпочинок в Рахові, зробить його ще більш цікавим і незабутнім, залишивши масу найяскравіших вражень.