Михалевич Михайло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Михалевич Михайло (*1906 — †1984) — український художник-графік.

Біографія

Навчався в Києві та Празі. Працював на Карпатській Україні. Ув’язнений угорськими окупантами у Тячівській тюрмі. Член ОУН.

Восени 1941 року разом із дружиною Ніною Ліндфорс­Михалевич у складі похідних груп ОУН прибув до Києва. Гітлерівці розпочали масовий терор проти мирного населення, в тому числі проти українських націоналістів. Оскільки СД в Києві розшукувало Михайла Михалевича та влаштовувало на нього засідку, тому він змушений був покинути місто. З 1944 року — Михалевич у Німеччині, а з 1950 року — в США.

Брав активну участь у національно-­культурному житті громади українців. Помер у США в 1984 році.

Творчість

Михайло Михайлевич працював над різними агітаційними матеріалами, малював карикатури, компонував різні гасла і опрацьовував ілюстрації для пропагандивних матеріалів.[1]. Найбільше відомий своїми плакатами, присвяченими боротьбі Карпатської України проти угорських і польських агресорів.

Ось як описує це Василь Гренджа-Донський:

7-го грудня 1938. На стінах Хуста появилися плакати маестро Михалевича. Особливо один паде в вічі, виконаний прекрасно — просто говорить. Молодий, відважний гуцул стоїть з мечем, перед ним величезна гадюка-давун, розрізана на дві половини. Гадюка символізує спільний польсько-мадярський кордон, який хоробрий гуцул мечем перетяв. Два вовки, один з польським орлом, а другий із знаком мадярських терористів, проливають сльози над трупом перерізаного давуна...

— Василь Ґренджа-Донський, «Щастя і горе Карпатської України»

Див. також

Посилання

Джерела